36 inspirerende businessmodellen

In zijn boek Gamechangers, creating innovative strategies for business and brands, komt Peter Fisk tot een 36 businessmodellen die je kunt gebruiken om kritisch te kijken naar je eigen businessmodel.

Het businessmodel ‘maken en distribueren’ is een klassiek businessmodel omdat het al decennia lang bestaat, boeiend, mits je op grote schaal kan opereren. De voorbeelden kennen we allemaal: Coca Cola en Microsoft.

Kern van het bedrijfsmodel is gebaseerd op twee principes: [1] wereldwijd merken bouwen en [2] het leiden van een wereldwijd systeem van bottelingspartners. Coca Cola (maar ook Sprite, Fanta en vele andere merken) heeft dit merk gebouwd door de behoeften van de klanten te begrijpen en producten te lanceren die aan de verwachtingen van de klant voldoen of deze overtreffen.

Wat kunnen we leren van de Coca Cola Company?
Coca Cola is ijzersterk in het opbouwen van partnerships. Binnen een franchiseformule voor distributie biedt het bottelaars de mogelijkheid om binnen een exclusief territorium te kunnen opereren. In ruil hiervoor vermijdt Coca Cola kosten voor productie, opslag en distributie.
Daarnaast is Coca Cola zeer sterk in het bouwen van merken. Jaarlijks besteedt het bedrijf 3,5 miljard aan reclame, waarmee het haar derde positie in ‘s werelds beste wereldwijde merken weet te behouden.

Soms heb je zo’n goed idee dat het succes je tegenwerkt. Dat overkwam Lego. Lego bood klanten de mogelijkheid om online zelf lego-sets samen te stellen. Wanneer je een set had samengesteld en gekocht, bleef het set ook voor andere klanten beschikbaar. De service was dermate succesvol dat Lego niet meer tijdig kon uitleveren en de kwaliteit van de logistiek ernstig in gevaar kwam. In 2012 werd het zelf online samenstellen stopgezet.

Van het speelgoed naar de autobranche. In de autobranche zal het huidige businessmodel voor een dealer gaan verdwijnen. Autofabrikanten gaan in de toekomst direct vanaf de fabriek de auto bij de consument afleveren. Je auto kan je online configureren, een tool die al jaren bestaat, maar nu kan je ook direct bestellen. Je auto wordt geheel naar wens geproduceerd en uiteindelijk bij je voor de deur afgeleverd. ‘Kijken, kijken, niet kopen’ doe je bij een experience-center, ergens in Nederland. Daar staan alle modellen en heb je de mogelijkheid op verschillende soorten terrein met een auto te rijden.
BMW is gestart met de online configuratie en verkoop van de BMW i3.

Kenmerk van deze twee casussen is de rechtstreekse verkoop aan de consument, de tussenliggende schakels worden uitgeschakeld. Geen retailer voor legosteentjes en geen autodealer voor auto’s.