Waarom mindmappen?

Waarom zou je gaan mindmappen? Om daar een antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst eens even onder onze hersenpan kijken.

Onze hersenen zijn in een aantal stadia geëvolueerd. Grofweg onderscheiden we de hersenstam of het reptielenbrein, zoogdierenbrein en menselijk brein. Het reptielenbrein is het oudste deel van onze hersenen. Hier lopen alle zenuwen door heen van onze hersenen naar de rest van ons lichaam en met name de vitale organen van ons lichaam. Dit deel van onze hersenen is oeroud. Met alleen het reptielenbrein kunnen we op een prikkel maar op twee manieren reageren: vechten of vluchten. In de oertijd was dat heel handig, maar in de huidige tijd komt dat de communicatie vaak niet ten goede.

Het limbisch systeem is verantwoordelijk voor alles wat om emotie gaat. We treffen hier onder andere de amygdala aan. De amygdala interpreteert de emotionele lading van een boodschap. Boos, verdrietig, blij en dergelijke. Een ander onderdeel is de hippocampus. De hippocampus is verantwoordelijk voor het opslaan van informatie.

In het jongste deel van onze hersenen zit de frontale cortex. Hiermee kunnen we logisch denken. We kunnen prikkels interpreteren en dan bedenken wat we ermee gaan doen. De frontale cortex is het deel van onze hersenen dat ons onderscheidt van de andere zoogdieren.

Onze hersenen kunnen we onderscheiden in een rechter- en een linkerhersenhelft. Rechts is meer het creatieve gedeelte van onze hersenen. Rechts staat voor beelden, ideeën, creativiteit, kleur, melodie. Links is meer het zakelijk gedeelte. Links staat voor structuur, systeem, cijfers, woorden, plannen enzovoort. Op school wordt voornamelijk het linkerdeel van onze hersenen getraind. We komen in een structuur, in een systeem terecht, worden getraind op woorden en cijfers, en tekenen en ‘handvaardigheid’ is leuk voor erbij, zijn ze lekker bezig, even iets anders doen.

We leren maar een deel van onze hersenen te gebruiken, het jongste deel van onze hersenen, het minste geoefende deel van onze hersenen. Met rechts, beelden, ideeën, creativiteit, werken we veel makkelijk. Die zijn ook al zo oud.

Mindmappen verbindt de linker- en rechterhersenhelft. We brengen structuur aan in informatie, maar op een manier die veel beter past bij de structuur van onze hersenen. Onze rechterhersenhelft voor getriggerd om mee te doen. We vergroten hiermee de capaciteit van onze hersenen en activeren het gedeelte dat veel makkelijker werkt.

Wanneer je een Word-document op je tafel krijgt, ontstaat er niet echt veel emotie. Krijg je daarentegen een mindmap op je tafel, dan voel je dat je hersenen worden getriggerd. Probeer het maar eens uit!

Leer relevante informatie snel in kaart te brengen

In je werk heb je dagelijks grote hoeveelheden informatie te verwerken. Je vindt het lastig om de relevante en zinvolle informatie beter op te nemen, te clusteren en te onthouden. Je wilt dit sneller en beter kunnen. Tegelijkertijd wil je je eigen creativiteit stimuleren en ideeën snel kunnen formuleren en uitwerken.

Na de training

  • Je kunt sneller grote hoeveelheden informatie verwerken
  • Je schept orde in chaotische situaties
  • Je bedenkt gemakkelijk creatieve oplossingen
  • Je zet mindmaps in voor veel verschillende toepassingen
  • Je werkt zelfstandig en in teams met mindmaps

Training mindmappen

Trainingsduur: 1 dag

Prijs: in overleg

Deelnemers: 4 – 14

Bel 030-369 0 468 of mail naar gertjan.schop@bizz-company.nl