Wat is mindmapping?

Mindmapping helpt je om efficiënt en effectief informatie te verwerken, waardoor je het veel gemakkelijk kunt onthouden. De grote man achter de techniek van mindmappen is Tony Buzan. Al gedurende zijn schooljeugd werd hij getriggerd door de manieren waarop mensen leren en hun uiteindelijke resultaten. Deze nieuwsgierigheid heeft hij doorgetrokken in zijn werkend leven. Naast de techniek van mindmappen, heeft hij zich ook bezig gehouden met de technieken van snellezen.

 

Mindmappen is een combinatie van tekenen en schrijven. Van nature is de mens een beelddenker. Tien beelden, waaraan heel veel informatie vast hangt, onthouden wij beter, dan tien zinnen.
Waar gaat de energie op school in zitten? Een klein beetje in tekenen, niet echt een serieus vak, en heel veel tijd in schrijven. En later doen wij in de organisaties waar wij werken zo ongeveer het zelfde, we schrijven, schrijven en schrijven, en af en toe, uit verveling maken we een tekeningetje. En we leren lezen. Dat is nodig om al die pakken papier die we voorgeschoteld krijgen tot ons te kunnen nemen. Een helse opgave.
Tijdens het mindmappen gebruiken we ook tekst, maar deze verwerken we op een breinvriendelijke manier en versterken door het maken van tekeningetjes. Mindmapping sluit aan bij de structuur van onze hersenen.
Wij denken associatief. Terwijl je dit zit te lezen, heb je misschien al tien keer een fractie van een seconden aan andere zaken gedacht. Je leest wat en onze hersenen worden onmiddellijk getriggerd, en ploep, daar duikt even een ander beeld op. Mindmappen sluit aan bij deze natuurlijke en associatieve manier van denken.
Op school leren we lineair denken. Je werkt van boven naar beneden. Je leest een zin van links naar rechts, regel voor regel, van boven naar beneden. Overzichtelijk, maar zo werken onze hersenen dus niet. Heb je al een naar de structuur van een hersencel gekeken?

Al iets lineairs ontdekt? Probeer je eens voor te stellen: onze hersenen bestaan uit 100 miljard (100.000.000.000) hersencellen en iedere hersencel maakt 1.000 tot 10.000 verbindingen met andere hersencellen. Lineair denken?

Leer relevante informatie snel in kaart te brengen

In je werk heb je dagelijks grote hoeveelheden informatie te verwerken. Je vindt het lastig om de relevante en zinvolle informatie beter op te nemen, te clusteren en te onthouden. Je wilt dit sneller en beter kunnen. Tegelijkertijd wil je je eigen creativiteit stimuleren en ideeën snel kunnen formuleren en uitwerken.

Na de training

  • Je kunt sneller grote hoeveelheden informatie verwerken
  • Je schept orde in chaotische situaties
  • Je bedenkt gemakkelijk creatieve oplossingen
  • Je zet mindmaps in voor veel verschillende toepassingen
  • Je werkt zelfstandig en in teams met mindmaps

Training mindmappen

Trainingsduur: 1 dag

Prijs: in overleg

Deelnemers: 4 – 14

Bel 030-369 0 468 of mail naar gertjan.schop@bizz-company.nl