Teamrol: plant

Rol

  • het genereren van nieuwe  ideeën en strategieën, vooral waar het gaat om belangrijke onderwerpen
  • zoeken naar mogelijke openingen in problemen waarmee het team wordt geconfronteerd

Sterke punten

  • hoge intelligentie
  • onafhankelijk van opvattingen
  • verbeeldingskracht

Acceptabele zwakke punten

  • de neiging om onpraktisch te zijn
  • soms met het hoofd in de wolken
  • zwak in communicatie met anderen

Kenmerken: dominant, zeer hoog IQ, introvert.

Hij kreeg zijn bijzondere naam doordat het een goede werkwijze bleek om in ongeïnspireerde teams iemand met zijn eigenschappen ‘over te planten’. Maar men kan de Plant ook zien als iemand die ideeën uitzaait die vervolgens door anderen tot wasdom worden gebracht. De Plant is in het team degene van wie de oorspronkelijke ideeën en suggesties komen.

Natuurlijk is de Plant niet de enige die met ideeën komt, maar die van hem onderscheiden zich, evenals trouwens de manier waarop hij problemen en obstakels benadert, door originaliteit. Hij heeft de meeste verbeeldingskracht en de hoogste intelligentie van het team, hij is de man van wie men kan verwachten dat hij een nieuwe oplossing voor een oud probleem aangeeft en die opeens verrassende nieuwe openingen kan ontdekken als het team er niet meer uitkomt. Hij houdt zich meer met de grote lijnen bezig dan met de details en kan dan ook juist op de kleine punten onbekommerd de meest grove fouten maken. Er zit een gevaarlijke kant aan de Plant: hij is geneigd teveel creatieve energie in zijn scheppingen te stoppen en daarbij te weinig oog te hebben voor de realiteit.

Hij kan soms heel slecht tegen kritiek op zijn eigen invallen en voelt zich gauw beledigd als ze terzijde worden geschoven. Het kan zelfs zover komen dat hij dan hooghartig afziet van verdere bijdragen aan de discussie. Er is een gebruiksaanwijzing nodig om hem te kunnen hanteren en er moet soms heel wat vleierij (meestal van de Voorzitter) aan te pas komen om het beste uit hem te peuren. Maar, afgezien van al zijn fouten: de Plant is een voortdurende bron van inspiratie.