Teamrol: waarschuwer

Rol

  • het analyseren van problemen
  • het evalueren van idee en suggesties, zodat het team een weloverwogen beslissing kan nemen

Sterke punten

  • het vermogen tot kritisch denken
  • objectiviteit
  • het vermogen de complexiteit in voorstellen te doorzien

Acceptabele zwakke punten

  • kritisch
  • saai, onbewogen
  • een beetje te serieus

Kenmerken: hoog IQ, stabiel, introvert.

In een evenwichtig team hebben eigenlijk alleen de Plant en de Waarschuwer een echt hoge intelligentie nodig.

In tegenstelling tot de Plant is de Waarschuwer een koude kikker. Hij is ernstig en zorgt niet snel voor opwinding. Zijn bijdrage ligt meer in weloverwogen analyses dan in creatieve vondsten; hij is degene die het team er voor kan behoeden om een misstap te begaan met een ondeugdelijk project.

Hoewel hij van nature sceptisch is, kritiseert hij niet omwille van de kritiek, maar uitsluitend omdat hij zwakke punten ziet in een plan of argumentatie. Vreemd genoeg is hij de man in het team die het minst gemotiveerd is; men zal hem zelden enthousiast, laat staan euforisch zien, maar dat heeft het voordeel dat hij niet door persoonlijke betrokkenheid wordt gehinderd in zijn oordeel. Hij doet er lang over voor hij een beslissing neemt, wil alles opnieuw wegen en overwegen en is de meest objectieve figuur in het gezelschap.

Een van zijn meest waardevolle punten is dat hij gemakkelijk enorme hoeveelheden informatie kan doornemen, verwerken en evalueren en dat hij de problemen en meningen van de anderen in het team op heldere wijze kan aanstippen en blootleggen. Hij maakt zich soms niet erg populair doordat hij nogal tactloos kan optreden en kan soms een remmend element zijn doordat hij geneigd is een domper te zetten op heersend enthousiasme. En hoewel hij niet erg ambitieus is, kan hij af en toe toch duidelijk wedijveren met personen die althans voor een deel dezelfde kwaliteiten hebben als hij, zoals de Voorzitter of de Plant.

Voor een Waarschuwer is het betrachten van een zo redelijk mogelijke opstelling van groot gewicht, evenals het vermogen om open te staan voor veranderingen. Anders wordt het gevaar dat hij een negatief stempel op het team drukt en hij door zijn kritische opstelling niet langer ontvankelijk wordt voor nieuwe ideeën, te groot.

Hij is wat men noemt solide, betrouwbaar, is niet vrolijk van aard, straalt weinig warmte uit, mist verbeeldingskracht en spontaniteit. Hij heeft één eigenschap die hem in vrijwel elk team onmisbaar maakt: zijn oordeel is bijna altijd juist.