2.3.6. Verandering versnellen

2.3.6. Verandering versnellen

Large scale interventions krijgen steeds meer aandacht om veranderprocessen te versnellen.

Jacobs (1997) introduceerde als een van de eerste large scale interventions, waarmee complexe veranderingen in grote organisaties sneller en effectiever begeleid kunnen worden.

De kern van de large scale interventions is ‘het integreren van denken en doen, zoals dat eigenlijk plaatsvindt in de relatie stuurgroep en de rest van de organisatie die het ‘bedachte’ moet toepassen. Ook overstijgt het in principe de eilandjescultuur. Er wordt meer met het gehele reguliere systeem gewerkt, in plaats van met een tijdelijk intersysteem, waardoor meerdere grotere conferenties noodzakelijk worden. Het uitgangspunt is daarbij meer om het geleerde real-time over te zetten naar de dagelijkse praktijk dan omgekeerd.

De kracht van de large scale interventions is zeker dat grote groepen in een relatief kort tijdsbestek worden betrokken bij een aantal wezenlijke thema’s van veranderen in meerdere fasen van een veranderproces. Er kan zeker een hoger verandertempo worden aangehouden.

Kanttekeningen bij deze methode (Van Nistelrooij, 2002):

  • soms wordt de informatiekant sterk gedomineerd door een hoog ‘tell-sell’- en entertainmentkarakter;
  • emotionele belevingen in de kleine groepssessies worden soms genadeloos uitvergroot;
  • het gevaar is groot om na die sessies weer snel te vervallen in oude patronen, wat leidt tot teleurstelling;
  • terugkoppeling duurt te lang;
  • weinig vertrouwen in het effect van de verandering.

Daarbij komt nog dat het uitermate moeilijk is om in een grote zaal met meer dan 100 mensen, uit uiteenlopende sectoren, opleidings- en functieniveaus, niet alleen perceptieverschillen te overbruggen, maar bovenal met elkaar een gemeenschappelijke nieuwe realiteit te creëren. En dat laatste allemaal in woorden en teksten, in een situatie waarin alles nog bedacht moet worden. Heldere en eenduidige beelden van die toekomstige werkelijkheid lijken verder weg dan ooit.

Mensen krijgen meer inzicht in de organisatie en in een bepaalde fase kan het mensen motiveren en enthousiasmeren, maar blijkbaar niet voor al te lange tijd. Large scale intervention kan goed dienen als methode bij de bewustwording van de noodzaak om te veranderen.

Bron

This is custom heading element

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.