googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(0)

L-matrix als tool

 


Wanneer je meerdere oplossingsalternatieven hebt, moet je een keuze maken. Je probeert deze keuze zo objectief mogelijk te maken. De L-matrix is een hulpmiddel hiervoor. Nadat je een goede beschrijving hebt gemaakt van de oplossingsalternatieven, moet worden vastgesteld aan welke criteria (eisen en wensen) de oplossingen moeten voldoen. Bij voorkeur stel je deze criteria of eisen en wensen op samen met een aantal betrokken mensen.

Niet alle criteria zijn even belangrijk. Aan iedere eis of wens kan je een weging hangen: hoe belangrijk vind je dit criterium? De hoogte van de weging kan je helemaal zelf vaststellen. MoSCoW is een aanvullende tool om je te helpen om tot een weging te komen.

Vervolgens bepaal je per eis of wens in hoeverre de oplossing voldoet. Werk hier met cijfers.

  • 5 – voldoet in hoge mate
  • 3 – voldoet in zekere mate
  • 1- is enigszins van toepassing
  • 0 – niet van toepassing

Uiteraard mag je een andere weging toepassen.

De excel rekent de resultaten automatisch door.


Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.