Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

IC-architectuur model van Maes

IC-architectuur model van Maes
 


Een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering is van groot belang voor iedere organisatie. Inzicht in de bedrijfsvoering kan voor een belangrijk deel worden verkregen door de beschikbaarheid van informatie. Visser spreekt over informatie als de brug naar betere dienstverlening. In de literatuur zijn verschillende perspectieven terug te vinden om de belangrijkste IC processen in een organisatie te achterhalen en te definiëren.

Een veel beschreven perspectief in de literatuur is gebaseerd op de gedachte dat voor de informatiebehoefte een informatiestrategie moeten worden opgesteld, die is afgestemd op de bedrijfsstrategie. Een bekend model van strategic alignment is het Prima Vera architectuurmodel van Maes, ook wel negenvlakkenmodel genoemd.

Het Prima Vera model onderscheidt drie lagen in de architectuur van een organisatie: operaties (uitvoering), structuur (besturing/ inrichting) en stategie (richting). Deze zijn verdeeld over drie kolommen: businesskolom (het primaire voortbrengingsproces van de organisatie), de kolom informatie en communicatie (bepaalt welke informatie nodig is om de activiteiten in het primaire proces uit te kunnen voeren), de kolom technologie (bevat de uitwerking van deze informatie-eisen in technische oplossingen).

Het model benadrukt de samenhang tussen bedrijfsstrategie en informatiestrategie en biedt een goede basis voor analyses rondom informatievoorziening.

Bronnen:

  • Maes, R., Informatiemanagement in kaart gebracht, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam, 2003
  • Scheffel, P.F.L., Het doel, de weg en de rugzak, Van Haren Publishing, Zaltbommel, 2004
  • Porter, M.E., ‘What is strategy?’, Harvard Business Review, 1996, nummer 74, p. 61-73

 
Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Informatiemanagement

  ‘Informatiemanagement’ ‘is een praktisch boek dat een gestructureerd overzicht biedt van het vakgebied informatiemanagement en automatisering. Het is geschreven voor werknemers en studenten die nu of in de toekomst moeten samenwerken met automatiseerders. Het maakt de lezer bekend met veelgebruikt jargon en reikt ook praktische hulpmiddelen aan om ‘klussen’

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

 


Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.