Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Quint2

Quint2
 


Softwareproductkwaliteit krijgt steeds meer aandacht. /Om kwaliteit te definiëren is een eenduidig begrippenkader nodig. Het extended ISO- of Quint-model is zo’n begrippenkader, inclusief indicatoren en meetvoorschriften.

De vraag of een systeem ‘goed’ of ‘slecht’ is, is niet zo maar te beantwoorden. Een ‘goed’ systeem biedt natuurlijk de functionaliteit die is gewenst en is afgesproken – bijvoorbeeld voor de administratie en verwerking van theaterboekingen.

Maar daarnaast moet het ook voldoen aan allerlei (andere) kwaliteitseisen, bijvoorbeeld dat een boeking binnen een bepaald aantal seconden kan worden doorgevoerd, of dat – in het geval van storingen – het systeem weer snel operationeel kan worden gemaakt. Kwaliteit is een relatief begrip in de zin dat diverse belanghebbenden op verschillende manieren kijken naar een systeem en dus verschillende (en soms zelfs conflicterende) eisen zullen stellen. Zo kan een systeembeheerder vanuit beveiligingsoogpunt bepaalde beperkingen eisen die het gebruiksgemak voor de eindgebruiker negatief beïnvloeden.

Het extended ISO- of Quint-model biedt een kwaliteitsmodel inclusief indicatoren en meetvoorschriften. Er zijn in totaal 32 eigenschappen in het Quint-model gedefinieerd, die zijn gegroepeerd onder zes hoofdgebieden: functionality, reliability, usability, efficiency, maintainability en portability.

Bron: G. Florijn en D. Greefhorst, Informatie, 01-2001

Download Artikel: Quint2
 

Model quint2 powerpointpresentatie from GertJanSchop

View more presentations from GertJanSchop.

Download Powerpointpresentatie: Quint2 – extended ISO model
Quint2-2
 


 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.