Likertschaal

 
 


 

We gebruiken de Likertschaal op gegevens die moeilijk zijn te kwantificeren toch te kunnen bevragen. In de praktijk zien we vooral de 5-punts Likertschaal en de 7-punts Likertschaal terug. Het blijkt overigens dat de meeste mensen geen zinnig onderscheid kunnen maken tussen antwoorden die meer dan vijf bedragen, wat dus pleit voor een 5-punts Likertschaal.
De Likertschaal is vernoemd naar Rensis Likert, die de schaal voor het eerst in 1932 gebruikte.

Bedenk dat de Likertschaal goede indicaties kan geven maar ook niet meer dan dat. Tussen de getallenreeks 2, 4, 6, 8 en 10 zit steeds een afstand van 2.
Wanneer je werkt met een Likertschaal van helemaal eens, eens, neutraal, oneens en helemaal mee eens, hoeft de onderlinge afstand niet precies gelijk te zijn. Voor de ene respondent is de afstand tussen helemaal eens en eens groter dan voor een andere respondent.
Gert Jan Schop

Nu even ‘met de pet op’ van eigenaar en eindredacteur. Mijn drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Managementmodellensite.nl draagt daaraan bij. Naast consultant, adviseur en businesscoach treed ik af en toe op als docent en trainer.

Wat kan ik voor je betekenen?

Als consultant, adviseur en businesscoach ondersteun en begeleid ik jou en/of je organisatie graag bij processen op het gebied van leren, ontwikkelen, veranderen, strategie en implementatie. Contact? Stuur een mail naar info@gertjanschop.nl.