Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Pareto-principe

 

 

 


 

Het model Pareto-principe heeft een plekje gekregen in de categorie Algemeen. Om de eenvoudige reden dat je het Pareto-principe op veel gebieden kan toepassen.
Ongeveer 100 jaar geleden deed de econoom Vilfredo Pareto een interessante ontdekking: hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking.

Het Pareto-principe is ook bekend als de 80/20 regel: 20% van de inspanningen levert 80% van de resultaten op. Dit is een algemene regel die ongeveer voor alles geldt. 80% en 20% moet je niet heel letterlijk nemen. Het idee is dat maar een klein deel van onze inspanning het grootste deel van de uitkomsten veroorzaakt.
Daar staat dus tegenover dat we met 80% van onze inspanningen (input) maar 20% van onze resultaten realiseren (output).

Andere voorbeelden waar je aan kunt denken:

  • 20% van de werknemers verzorgen 80% van de totale productie
  • 20% van de aangeboden goederen en diensten leveren 80% van de totale omzet
  • 20% van de filmpjes op Youtube zorgen voor 80% van de bezoekersaantallen
  • 20% van de auto’s leggen 80% van alle autokilometers af
  • 20% van de klanten zorgt voor 80% van de winst
  • 20% van de klanten zorgt voor 80% van de klachten
  • 20% van de medewerkers zorgen voor 80% van het ziekteverzuim

De Klantenpiramide van Curry is ook gebaseerd op het Pareto-principe. Je vindt hier nog een aantal voorbeelden terug.

Het Pareto-principe nodigt uit tot de Pareto-analyse: analyseren welke bezigheden het meeste resultaat opleveren. Dus wat moeten we doen om het 20% inspanning 80% resultaat te realiseren.

 


Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.