Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Proactief handelen

Proactief handelen

 
 


Wanneer we onbewust (automatisch) handelen, dan is gedrag te verklaren vanuit drie algemeen geaccepteerde, deterministische theorieën:

  • genetisch determinisme: het is de schuld van je grootouders;
  • psychologisch determinisme: het is de schuld van je ouders (opvoeding en jeugdervaringen);
  • omgevingsdeterminisme: het is de schuld van je baas, je partner, je puberende kind, de economische situatie, de politiek en dergelijke.

Wanneer we ons bewust zijn van ons gedrag, zijn we ook in staat om te kiezen.

Covey haalt in zijn boek Frankl aan, die in een concentratiekamp een fundamenteel principe van de menselijke cultuur ontdekte, namelijk dat tussen stimulus en respons de menselijke vrijheid ligt om te kiezen. Met zijn voorstellingsvermogen van een leven na de oorlog overleefde Frankl het concentratiekamp.

Zelfbewustzijn, voorstellingsvermogen, geweten en vrije wil zijn ingrediënten die ons bewust gedrag vergroten. Onze keuzevrijheid betekent dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden.

Bron:

  • Covey, S., De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Uitgeverij Business Contact, Amsterdam, 2003, pag. 55-58

Voor een praktische toepassing kijk je op ‘Belemmeringen in een veranderproces‘.

 
 

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

 


Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.