Ikigai

Ikigai wordt gezien als het vinden van voldoening en betekenis in het leven door de harmonie tussen verschillende aspecten: wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je beloond kunt worden. Deze elementen samen vormen je Ikigai, wat bijdraagt aan persoonlijk geluk en voldoening. Het concept benadrukt het belang van een evenwicht tussen persoonlijke passies, talenten, maatschappelijke bijdragen en economische waarde.

In dit artikel

Herkomst

Ikigai vindt zijn oorsprong in Japan, met name op de Ryukyu-eilanden, die deel uitmaken van Okinawa. Het concept van Ikigai is al eeuwenlang aanwezig in de Japanse cultuur en is van generatie op generatie doorgegeven. Het woord ‘ikigai’ combineert de Japanse woorden ‘iki’, wat ‘leven’ betekent, en ‘kai’, wat ‘de verwezenlijking van wat men hoopt’ betekent. Het concept is nauw verbonden met de Japanse filosofie van ‘wabi-sabi’, die de aanvaarding van vergankelijkheid en onvolmaaktheid benadrukt.

Doel

Wat is het niet?

Ikigai is ook geen snelle oplossing voor levensproblemen of een garantie voor succes. In tegenstelling tot veel westerse benaderingen van persoonlijke ontwikkeling, die zich vaak richten op individueel succes en prestaties, benadrukt Ikigai de balans en harmonie tussen verschillende levensaspecten.

Wat is het wel?

Het doel van Ikigai is om mensen te helpen een diepere zin en doel in hun leven te vinden. Het moedigt je aan om na te denken over en te zoeken naar een harmonie tussen hun passies, talenten, wat de wereld nodig heeft en waarvoor ze kunnen worden beloond. Door deze elementen te integreren, kan je een pad ontdekken dat niet alleen persoonlijke voldoening biedt, maar ook waarde toevoegt aan de maatschappij. Dit streven naar balans en vervulling kan leiden tot een gelukkiger, betekenisvoller en productiever leven.

Ikigai werkt omdat dit holistische perspectief bijdraagt aan zowel persoonlijke tevredenheid als aan maatschappelijk nut, wat vaak leidt tot een rijker, betekenisvoller leven. Door je te focussen op wat je liefhebt, goed kan, nodig is in de wereld, en waarvoor men beloond kan worden, vind je een uniek kruispunt dat motiveert en inspireert.

Werking

Om je Ikigai te vinden, stel je vier vragen:

Wat je leuk vindt

Deze vraag gaat over het identificeren van je passies en interesses. Denk na over activiteiten die je energie geven en waar je blij van wordt. Dit kunnen hobby’s, projecten of onderwerpen zijn waarover je graag leert of praat. Maak een lijst van deze activiteiten en reflecteer op de momenten waarop je je het meest betrokken en levend voelt.

Waar je goed in bent

Hier onderzoek je je talenten en vaardigheden. Dit kan zowel verwijzen naar aangeboren talenten als naar vaardigheden die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Vraag feedback van vrienden, familie of collega’s over je sterke punten en denk na over taken of activiteiten waar je regelmatig complimenten over ontvangt.

Wat de wereld nodig heeft

Dit aspect betreft het identificeren van behoeften in de wereld die aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. Overweeg problemen of uitdagingen waarvan je voelt dat ze moeten worden aangepakt. Dit kan variëren van milieukwesties tot onderwijsverbeteringen, afhankelijk van wat resoneert met jouw waarden en overtuigingen.

Waar je voor betaald kunt krijgen

Deze vraag combineert je passies en talenten met praktische overwegingen. Het gaat om het vinden van manieren om inkomsten te genereren uit wat je graag doet en waar je goed in bent. Denk na over carrièremogelijkheden, ondernemerskansen of zijprojecten die financiële stabiliteit kunnen bieden terwijl je jouw passies nastreeft.

Passie

Waar je van houdt + waar je goed in bent = je passie

‘Passie’ in het Ikigai-model ontstaat door de combinatie van wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wanneer je deze twee aspecten samenvoegt, vind je activiteiten en bezigheden die niet alleen voldoening geven omdat je ze graag doet, maar ook omdat je er bekwaam in bent. Dit zijn vaak de dingen waar je natuurlijk naar toegetrokken wordt en waar je energie van krijgt. Het vinden van je passie ligt dus op het snijpunt van je persoonlijke interesses en je talenten of vaardigheden.

Missie

Waar je van houdt + wat de wereld nodig heeft = jouw missie

‘Missie’ in het Ikigai-model komt tot stand door het combineren van wat je leuk vindt met wat de wereld nodig heeft. Het gaat hier om het identificeren van activiteiten of doelen die je persoonlijk voldoening geven en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Dit aspect van Ikigai moedigt je aan om je passies en interesses te koppelen aan grotere maatschappelijke behoeften, wat leidt tot een gevoel van doelgerichtheid en betekenis in je werk en leven.

Beroep

Waar je goed in bent + waar je voor betaald kunt krijgen = je beroep

‘Beroep’ in het Ikigai-model ontstaat door het combineren van waar je goed in bent met waar je voor betaald kunt krijgen. Dit element richt zich op het vinden van werk dat niet alleen aansluit bij je vaardigheden en talenten, maar dat ook economische waarde heeft. Het gaat dus om het realiseren van een professionele rol of carrière die je vaardigheden benut en tegelijkertijd financiële beloning en stabiliteit biedt. Dit aspect van Ikigai helpt bij het vinden van werk dat zowel vervullend als levensvatbaar is.

Roeping

Waar je voor betaald kunt worden + wat de wereld nodig heeft = jouw roeping

‘Roeping’ in het Ikigai-model komt tot stand door de combinatie van wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt krijgen. Dit aspect richt zich op het vinden van werk dat niet alleen economisch levensvatbaar is, maar ook maatschappelijke waarde heeft. Het gaat om het vervullen van een behoefte in de wereld met een dienst of product waarvoor er een markt is. Dit element helpt bij het realiseren van werk dat zowel betekenisvol is als financiële stabiliteit biedt.

Ikigai

Ikigai ontstaat door de harmonieuze combinatie van passie, missie, beroep en roeping. Het is het punt waar wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt worden, samenkomen. Het vinden van je Ikigai betekent het bereiken van een diepe vervulling en betekenis in zowel je persoonlijke als professionele leven, waarbij je unieke talenten en passies worden ingezet voor zowel persoonlijke voldoening als maatschappelijk nut.

Tips

Wees eerlijk en introspectief

Neem de tijd om diep na te denken over wat je werkelijk belangrijk vindt, waar je passie ligt, en waar je goed in bent.

Sta open voor verandering

Jouw Ikigai kan in de loop van de tijd evolueren. Wees bereid je perspectief aan te passen naarmate je nieuwe ervaringen opdoet.

Zoek balans

Focus niet alleen op financieel succes of wat de wereld nodig heeft, maar probeer een evenwicht te vinden tussen alle vier de elementen van Ikigai.

Experimenteer

Probeer nieuwe dingen uit en sta open voor verschillende ervaringen. Dit kan je helpen om je ware passies en talenten te ontdekken.

Zoek feedback

Praat met vrienden, familie of mentoren over je gedachten en ideeën. Hun inzichten kunnen waardevol zijn bij het verfijnen van je Ikigai.

Voor een professionele (door)ontwikkeling en aanpak

Gert Jan Schop

Met adviseren, opleiden, trainen en coachen helpt Gert Jan professionals, teams en organisaties naar een next level om daarmee hun  doelen te realiseren. Bedrijfskunde Opleiding Utrecht De meest flexibele opleidingen voor de werkende professional: Post-hbo-Bedrijfskunde | Projectmanagement | Bedrijfskunde in de Zorg | Technische Bedrijfskunde Bizz-Publishing Geverifieerde content door senior-professionals:

Posted in Experts | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comments Off on Gert Jan Schop
Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Vind je Ikigai

We snappen het belang van onze ‘ikigai’, maar hoe vind je hem nou precies? Een praktische gids waarmee je je ikigai kunt ontdekken en activeren, het concept uit de oude Japanse wijsheid die de wereld aan het veroveren is. Na het ontdekken van het geheim voor een lang en gelukkig

Posted in Leren, gedrag en motivatie, Persoonlijk management | Tagged | Comments Off on Vind je Ikigai

Ebook Vind je Ikigai (gratis)

Het gratis eboek ‘Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life’ (Engelstalig) verkent het Japanse concept van Ikigai, wat ruwweg vertaald kan worden als ‘de reden van je bestaan’. Het boek is opgebouwd uit verschillende delen, waarbij elk deel zich richt op verschillende aspecten van Ikigai en hoe

Posted in Leren, gedrag en motivatie, Persoonlijk management | Tagged | Comments Off on Ebook Vind je Ikigai (gratis)
Aanvullende artikelen

Wabi sabi

Wabi-sabi is een Japans concept dat zich richt op het vinden van schoonheid in de imperfectie en vergankelijkheid van de natuurlijke wereld. Het benadrukt de esthetiek van het eenvoudige, het onregelmatige, en het onvolmaakte. Wabi-sabi omarmt de cyclus van groei en verval en ziet de schoonheid in de natuurlijke veranderingen

Posted in Persoonlijk management | Tagged | Comments Off on Wabi sabi

Health Benefits of Ikigai

Het artikel ‘Health Benefits of Ikigai: A Review of Literature’ onderzoekt de impact van het Japanse concept Ikigai op fysieke en mentale gezondheid. Het definieert Ikigai als een levensdoel of reden van bestaan en bespreekt hoe dit concept bijdraagt aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven. Verschillende studies en

Posted in Leiderschap en management, Persoonlijk management | Tagged | Comments Off on Health Benefits of Ikigai
Tools om zelf toe te passen

Ikigai maken

Wanneer je jezelf hebt verdiept in het concept Ikigai, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Download eerst het format in pdf (om te kunnen schrijven) of in powerpoint (om in te kunnen typen). We gaan stap voor stap door het model. Dat hoeft niet in één

Posted in Leren, gedrag en motivatie, Persoonlijk management | Tagged | Comments Off on Ikigai maken

Video’s om je verder te verdiepen in Ikigai