Houd de zaag scherp


Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. ‘Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!’, antwoord de houthakker. De man zegt: ‘Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.’ ‘Nee’, antwoord de houthakker ‘Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!’

Hét verhaaltje van Stephen Covey om de zevende eigenschap van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap te introduceren. Moraal van het verhaal: wanneer je af en toe de tijd neemt om jezelf aan te scherpen, kan je de rest van de tijd veel effectiever in je werk en je leven zijn. Het draait allemaal om balans.

De zaag scherp houden

Je houdt jezelf scherp wanneer je werkt aan vier dimensies:

  • De lichamelijke dimensie
  • De geestelijke dimensie
  • De sociaal-emotionele dimensie
  • De spirituele dimensie

De lichamelijke dimensie

Bij de lichamelijke of fysieke dimensie werk je aan beweging, voeding en stressbeheersing. Je houdt je lichaam in conditie door goed eten, genoeg rust, ontspanning nemen en regelmatig bewegen. De meeste mensen hebben hier voldoende beeld bij om te weten wat ze moeten doen. Het gaat niet altijd om de grote en geplande activiteiten, maar ook bewust tijdens een werkdag even de tijd nemen om wat anders te doen of bijvoorbeeld naar het verste koffieapparaat in het gebouw te lopen.

Met de lichamelijke dimensie werk je aan je fysieke intelligentie, je FQ.

De geestelijke dimensie

Bij de geestelijke of mentale dimensie gaat het om lezen, visualiseren, plannen en schrijven. Lezen verrijkt de geest. Je krijgt toegang tot het gedachtegoed van anderen, krijgt cultureel inzicht en vergroot je paradigma’s. Een goede documentaire is geen lezen, maar geeft hetzelfde effect. Schrijven helpt om helder te leren denken en dingen in hun context te zien.

Bij het werken aan de geestelijke dimensie werk je aan je mentale intelligentie, je IQ, door te analyseren, te rationaliseren, te denken en te begrijpen.

De sociaal-emotionele dimensie

Bij de sociaal-emotionele dimensie gaat het om dienstbaarheid, empathie, synergie en innerlijke zekerheid. Hierbij heb je deels anderen nodig, maar innerlijke zekerheid ontwikkel je van binnen uit, leren leven met jouw principes, jouw paradigma’s en jouw waarden. Een goede manier om hier persoonlijk, maar ook zakelijk aan te werken, is (methodisch) reflecteren, coaching en intervisie.

Met de sociaal-emotionele dimensie werk je aan je EQ, je emotionele intelligente, je zelfkennis, empathie en moed.

De spirituele dimensie

Bij de spirituele dimensie gaat het om streven naar duidelijke waarden, toewijding, studie en meditatie. Denk hierbij aan dingen als de natuur opzoeken, klassieke muziek luisteren, mediteren, bidden.

Bij het werken in de spirituele dimensie werk je aan je spirituele intelligente, je SQ.

Hoe houd je de zaag scherp?

De zaag scherp houden, werken aan de vier dimensies, moet een bewust proces zijn met concrete acties. Alleen dit artikel lezen en bedenken dat je dat ook maar eens moet gaan doen, werkt niet. Je moet voor jezelf in kaart brengen wat je al van nature doet aan deze vier dimensies, besluiten of dat voldoende is of niet en welke bewuste en concrete acties je gaat ondernemen om met regelmaat aan de vier dimensies te werken (werken aan vier dimensies geeft balans). Covey gaat uit van geplande activiteiten op alle vier de dimensies eens per week!

Voor een professionele (door)ontwikkeling en aanpak

Gert Jan Schop

Gert Jan helpt professionals, teams en organisaties naar een next level om daarmee hun (strategische doelen te realiseren door adviseren, trainen en coachen. Zijn expertise strategie-ontwikkeling ★ strategie-implementatie ★ verandermanagement ★ leren & ontwikkelen ★ MD-trajecten ★ projectmanagement ★ bedrijfsvoering ★ resultaten realiseren ★ performance ★ prestatiemanagement ★ executive coaching

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ behoeft nauwelijks nog introductie; het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privé-leven en gezinsleven kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben duizenden mensen

Groots door te groeien

  Voor Ken Blanchard houdt leiderschap niet op bij een titel op een visitekaartje. Het is een voortdurend proces: een leider leeft en groeit. En hoe beter u in staat bent om u te ontwikkelen, des te beter kunt u leidinggeven. Zo simpel is het, en ook in deze Blanchardparabel

Tools om zelf toe te passen

Houd de zaag scherp – werkblad

Met dit werkblad maak je (bewust) een inventarisatie van jouw werken in de vier dimensies ‘Houd de zaag scherp’. Je houdt jezelf scherp wanneer je werkt aan vier dimensies: De lichamelijke dimensie De geestelijke dimensie De sociaal-emotionele dimensie De spirituele dimensie Download het werkblad als Wordbestand.

Houd de zaag scherp – checklist

Deze checklist helpt je om een idee te krijgen hoe je ervoor staat bij het werken in de vier dimensies in het kader van de zevende eigenschap van Covey (de zeven eigenschappen van effectief leiderschap): houd de zaag scherp. Welke uitspraken gelden voor jou? Zet een kruisje. Het is dus