Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Kernkwadranten

Kernkwadranten

 

 

 


Het kernkwadrant of het Kwadrant van Ofman is een veelgebruikt model om de eigenschappen te beschrijven die bij een persoon horen. Het model is opgesteld door Daniel Ofman. Het wordt zowel gebruikt door personeelsfunctionarissen als door sollicitanten die een goed beeld van zichzelf willen hebben. Geleidelijk aan wordt het model ook in de klinische psychologie iets meer.

Het model

Het kernkwadrant draait om vier termen: kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. Dit zijn alle vier karaktereigenschappen of kwaliteiten en het model beschrijft hun onderlinge samenhang.

Kernkwaliteit

Volgens Ofman horen bij iedere persoon bepaalde kernkwaliteiten. Dit zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon horen. Het zijn de specifieke eigenschappen die een persoon kenmerken. In tegenstelling tot vaardigheden die aangeleerd zijn, zijn kernkwaliteiten dus aangeboren eigenschappen.

Valkuil / Vervorming

Iedereen heeft volgens Ofman een aantal van deze kwaliteiten, maar sommige van deze kernkwaliteiten zijn zo sterk aanwezig dat ze juist een valkuil worden. Iemand die erg goed kan analyseren kan volgens dit model bijvoorbeeld neigen naar besluiteloosheid.

Een valkuil is dus een karaktereigenschap die een doorgeschoten vorm is van een kernkwaliteit en wordt ook wel vervorming genoemd

Uitdaging

Het tegenovergestelde van iemands valkuil is iemands uitdaging. Het tegenovergestelde van besluiteloosheid is daadkracht. De persoon die goed kan analyseren maar moet oppassen voor besluiteloosheid moet dus werken aan zijn daadkracht.

De uitdaging is dus een karaktereigenschap die het tegenovergestelde is van iemands valkuil. Deze kwaliteit is een goede aanvulling op iemands kernkwaliteit.

Allergie

Wanneer een ander doorschiet in een van zijn kernkwaliteiten, dan kan dat bij andere personen wrevel opwekken. Opmerkelijk is dat de ene mens zich meer aan bepaalde, doorgeschoten kernkwaliteiten ergert dan andere. In zo’n geval spreekt Ofman van allergie. Iemand die heel goed kan analyseren kan allergisch zijn voor impulsief gedrag.

De allergie is dus datgene dat iemand met een bepaalde kernkwaliteit als lastig ervaart. Daarnaast is deze allergie een doorgeschoten vorm van de uitdaging: impulsiviteit is immers ook doorgeschoten daadkracht. Volgens Ofman kun je daarom veel leren over jezelf wanneer je je aan bepaalde mensen ergert.

De allergie is dus de doorgeschoten vorm van iemands uitdaging. Het is de karaktereigenschap die iemand met een bepaalde kernkwaliteit als lastig ervaart.
 

 


Kwaliteit


Valkuil


Uitdaging


Allergie


Daadkracht


Drammerigheid


Geduld


Passiviteit


Behulpzaamheid


Bemoeizucht


Zelfstandigheid


Afstandelijkheid


Relativeringsvermogen


Lichtzinnigheid


Serieus zijn


Zwaarmoedigheid


Spontaniteit


Wispelturigheid


Consequent zijn


Rechtlijnigheid


Flexibiliteit


Met alle winden meewaaien


Standvastigheid


Starheid


Accuratesse


Pietluttigheid


Creativiteit


Warrigheid


Durf


Overmoedigheid


Voorzichtigheid


Geremdheid


Service-gericht


Grenzeloos


Grens stellen


Hard en star


Consensus-gericht


Egocentrisch


Gezagsgetrouw


Dwang


Optimistisch


Naïef


Alert


Pessimisme


Beheerst


Onpersoonlijk


Empathisch


Onbereikbaar


Stabiel


Traag


Experimenteel


Onbezonnen


Efficiënt


Statisch


Creatief


Chaotisch


Empathisch


Sentimenteel


Beschouwend


Afstandelijk


Betrokken


Dwepend


Beschouwend


Onverschillig


Realistisch


Cynisch


Idealistisch


Zweverig


Profilerend


Arrogant


Bescheiden


Onzichtbaar


Gedisciplineerd


Dwang-neurotisch


Los laten


Ongedisciplineerd


Innovatief


Zwevend


Efficiënt


Statisch en star


Kritisch


Rebels


Respectvol


Ja-knikken


Flexibel


Wispelturig


Ordenend


Star


Daadkrachtig


Drammerig


Geduldig


Passief


Geduldig


Passief


Daadkrachtig


Drammerig


Beschouwend


Afstandelijk


Empathisch


Sentimenteel


Zelfverzekerd


Arrogant


Bescheiden


Middelmatig


Bescheiden


Onzichtbaar


Profilerend


Arrogant


Autonoom


Dwars


Meegaand


Onderdanig


Besluitvaardig


Forcerend


Ontvankelijk


Besluiteloos


Ingetogen


Passief


Initiatiefrijk


Opdringerig


Rust(ig)


Afwachtend


Initiatiefrijk


Opdringerig


Gezagsgetrouw


Ja-knikken


Consensus


Anarchistisch


Volgzaam


Onderdanig


Initiatiefrijk


Eigengereid


Gehoorzaam


Slaafs


Autonoom


Eigenzinnig


Loyaal gezag


Onderdanig


Kritisch


Ongehoorzaam


Behulpzaam


Bemoeizuchtig


Los laten


Onverschillig


Toegewijd


Fanatiek


Hulpvaardig


Laissez-faire


Relativerend


Onzichtbaar


Overtuigd


Opgeblazen


Overtuigd


Fanatiek


Relativerend


Meningloos


Moed(ig)


Roekeloos


Bedachtzaam


Aarzelend


Bedachtzaam


Beducht


Moedig


Roekeloos


Meegaand


Onzichtbaar


Autonoom


Eigengereid


Wederkerig


Gelijkvormig


Fair


Eenzijdig


Idealistisch


Zweverig


Realistisch


Cynisch


Harmonisch


Toedekken


Direct


Conflict


Gestructureerd


Bureaucratisch


Aanpassing


Inconsistent


Ordenend


Star


Flexibel


Wispelturig


Rationeel


Afstandelijk


Betrokken


Willekeur


Betrouwbaar


Saai


Innovatief


Arbitrair
 

Zelf aan de slag met het kernkwadrant?
Download de pdf.
Wat is de eigenschap die je wilt onderzoeken?
Probeer in eerste instantie zelf het kwadrant in te vullen, bij voorkeur in samenspraak met anderen.
Eventueel maak je gebruik van bovenstaande tabel.
Succes!

model_kernkwadranten_werkmodel.jpg.w560h420

Download het werkmodel kernkwadrant

Download werkmodel kernkwadrant
 

Wij selecteerde een goed boek en natuurlijk het kwadrantenspel voor jou!

boek_mission9_het_geheim_van_het_kernkwadrantMission9 – Het geheim van het kernkwadrant

Het is 1000 jaar later. De aarde is lang niet meer de enige bewoonde planeet en heet nu Ambitia. De negen bewoonde planeten van het universum staan aan de rand van een oorlog. De leiders kunnen geen oplossing meer bedenken en kiezen voor een laatste redmiddel. Ze sturen negen kinderen op een missie om een oplossing te bedenken.

Onder leiding van Salomon gaan Art, Forza, Komma, Lucky en hun vrienden op weg. Op hun reis langs de negen planeten ontdekken ze het geheim van het kernkwadrant en krijgen langzamerhand ideeën hoe ze hun planeten van de ondergang kunnen redden.

‘Mission9’ is een boek van bestsellerauteur Daniel Ofman en Albert Heemeijer. Het is een sciencefiction verhaal gebaseerd op het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman, zoals beschreven in zijn boek ‘Bezieling en Kwaliteit in Organisaties’. Hiervan zijn ondertussen meer dan 100.000 exemplaren verkocht en het boek is verschenen in 6 talen.

Nog niet eerder werd het kernwadrantenmodel zo helder en spannend uitgelegd. Dit boek is voor jongeren van 9 tot 99 jaar.

Meer weten? Boek kopen? Klik op de cover van het boek!

spel_kernkwadrantenspelKernkwadrantenspel

Met dit spel kunnen door middel van 128 kaarten talloze kernkwadranten en dubbelkwadranten worden samengesteld op een overzichtelijk spelbord. Elke kaart is een beschrijving van een kwaliteit/uitdaging of een valkuil/allergie, aangevuld met een synoniem en een uit het leven gegrepen typering.

Met uw kernkwaliteiten geeft u uiting aan wie u bent. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn daadkracht, zorgzaamheid, zorgvuldigheid, ordelijkheid, ontvankelijkheid, invoelingsvermogen enzovoorts. Zoals de kwaliteit van het geluid bij een radio medebepaald wordt door de precisie waarmee deze afgestemd is op de juiste golflengte, zo wordt ook de mens inspirerender als hij afgestemd is op zijn eigen kernkwaliteiten.

De theorie van de Kernkwadranten wordt beschreven in het boek ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ van Daniel Ofman.

Meer weten? Boek kopen? Klik op de cover van het spel!

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Normen & waarden

  Het woord ‘waarde’ heeft meerdere betekenissen. Het is te makkelijk om te zeggen `Ik stel de waarde van een schilderij vast aan de hand van de gebruikte kleurwaarden b.v. donker, grijs en licht. Om het te kunnen benoemen zijn er bijvoorbeeld vele tonen ‘donker’, ‘grijs’ en ‘licht’. Het is

Strategiemodellen – Het Financial Times handboek

Met ‘Strategiemodellen’ leert u snel en eenvoudig welke benaderingen en modellen u nodig heeft om een gezonde strategie te ontwikkelen voor uw bedrijf, zodat u niet alleen investeerders overtuigt, maar ook een succesvolle koers kunt varen. Dit helder geschreven handboek beschrijft 88 modellen en technieken, allemaal binnen het kader van

Mission at Work

  Is uw organisatie op koers? Hebben uw medewerkers paraat, wat de toegevoegde en onderscheidende waarde van het bedrijf is? Zijn de gedeelde drijfveren ‘top of mind’ en dagelijks zichtbaar in hun gedrag naar uw klanten? Hebben uw mensen scherp op het netvlies waarheen de organisatie koers zet, wat de

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.