Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

HNW Nieuwe Werken

model_het_nieuwe_werken

 
 


HNW is een visie om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken voor zowel de organisatie als medewerker. Een andere definitie is: Werken onafhankelijk van tijd en plaats.

Het vliegwiel van HNW gaat vooral werken door de mentale omgeving (relatie met de manager, mate van vrijheid, verantwoordelijkheid) en dan vooral door een toename van de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid van de individuele medewerker. De invloed op de (subjectieve) arbeidsproductiviteit is vooral interessant voor de onderneming. De individuele medewerker ziet de genoemde vrijheid en verantwoordelijkheid op dit moment als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.

HNW is sterk functiegerelateerd en daarnaast is de aard van de functie ook van invloed.
Verder is de kennisintensiteit van invloed: de meeste functies hebben een combinatie van kennisintensieve en routinematige activiteiten. HNW is in principe geschikt voor alle werkzaamheden waar planning, communicatie en overleg een rol speelt. In ieder geval voor een deel van hun werkzaamheden.

 

Model het nieuwe_werken_powerpointpresentatie

View more presentations from GertJanSchop

De bovenstaande slidesharepresentatie is downloadable als powerpointpresentatie. Klik op de automatische downloadlink.

 

 


Regelmatig komen we op internet interessante artikelen tegen die we graag met je delen.

Derde werkplek: compromis tussen pendelen en thuis werken

Een nadeel van centrale kantoorgebouwen is dat velen moeten pendelen om er te geraken. Dat weegt zwaar, denk aan ouders die op tijd moeten zijn voor de crèche. Maar ook thuis werken heeft nadelen. Volgens onderzoekster Ziona Strelitz is het dan ook geen wonder dat de “derde werkplek” in opmars is. Dat gaat dan over satellietkantoren en business centers, maar ook bibliotheken of zelfs een koffiebar.

Acht gouden tips voor de thuiswerker

Thuiswerken bespaart u de ergernis van files, u wordt productiever en u kunt er veel flexibeler door werken. Maar hoe wordt u de ideale thuiswerker?

Ook het nieuwe werken moet je blijven vernieuwen

De Beuk Organisatieadvies is al meer dan dertig jaar een telewerkorganisatie. Het bureau won in 1999 de Telewerkprijs voor haar organisatie van de onderlinge contacten en binding. Dat is waar het bij het nieuwe werken om gaat: dat is wat, naast het thuiswerken, zo anders wordt, namelijk het anders organiseren en investeren in nieuwe manieren van onderling contact hebben en houden. Hoewel ‘het nieuw werken’ voor ons ondertussen gewoon ‘werken’ is geworden, blijft het nodig om te investeren in de onderlinge binding. De nieuwste ‘innovatie’ die we op dit gebied hebben gedaan is de ‘Beukmarkt’.

Hoe stuur je HNW aan?

Werken vanaf een locatie vanwaar het werken op dat moment het handigst is. Logisch, nietwaar. Minder investeren in kantoorruimte en de mensen zijn ook buiten de kantooruren bereikbaar, omdat ze een pc en blackberry van de zaak hebben. Maar welke regels gelden er als werknemers her en der verspreid hun werk doen en hoe stuur je hen aan?

Als dé reden waarom HNW nog niet gerealiseerd is in organisaties worden management en leiderschap genoemd (34 procent). Gevolgd door organisatiecultuur (31 procent). IT wordt hierbij opvallend weinig als oorzaak genoemd (2 procent). (bron: CBS) Grote bedrijven – waar het telewerken het snelst groeit – hebben vaak locaties en medewerkers over de hele wereld die elkaar via telefoon, e-mail en videoboodschappen op de hoogte houden van de ontwikkelingen en vorderingen van de werkzaamheden. Maar om een versnipperd team te leiden zijn andere vaardigheden nodig.
Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Het nieuwe werken ontrafeld

  Het nieuwe werken staat volop in de aandacht. En niet zonder reden: het nieuwe werken staat synoniem voor innovatieve manieren van werken. Werkvormen die organisaties nieuwe kansen bieden om zich te onderscheiden. Tegelijkertijd is er nog weinig concreet bewijs dat deze nieuwe werkvormen ook daadwerkelijk vruchten afwerpen. Belangrijke vragen

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.