HNW is een visie om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken voor zowel de organisatie als medewerker. Een andere definitie is: Werken onafhankelijk van tijd en plaats.
Het vliegwiel van HNW gaat vooral werken door de mentale omgeving (relatie met de manager, mate van vrijheid, verantwoordelijkheid) en dan vooral door een toename van de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid van de individuele medewerker. De invloed op de (subjectieve) arbeidsproductiviteit is vooral interessant voor de onderneming. De individuele medewerker ziet de genoemde vrijheid en verantwoordelijkheid op dit moment als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.
HNW is sterk functiegerelateerd en daarnaast is de aard van de functie ook van invloed.
Verder is de kennisintensiteit van invloed: de meeste functies hebben een combinatie van kennisintensieve en routinematige activiteiten. HNW is in principe geschikt voor alle werkzaamheden waar planning, communicatie en overleg een rol speelt. In ieder geval voor een deel van hun werkzaamheden.
Model het nieuwe_werken_powerpointpresentatie
View more presentations from GertJanSchop
De bovenstaande slidesharepresentatie is downloadable als powerpointpresentatie. Klik op de automatische downloadlink.
Regelmatig komen we op internet interessante artikelen tegen die we graag met je delen.
Derde werkplek: compromis tussen pendelen en thuis werken
Een nadeel van centrale kantoorgebouwen is dat velen moeten pendelen om er te geraken. Dat weegt zwaar, denk aan ouders die op tijd moeten zijn voor de crèche. Maar ook thuis werken heeft nadelen. Volgens onderzoekster Ziona Strelitz is het dan ook geen wonder dat de “derde werkplek” in opmars is. Dat gaat dan over satellietkantoren en business centers, maar ook bibliotheken of zelfs een koffiebar.
Acht gouden tips voor de thuiswerker
Thuiswerken bespaart u de ergernis van files, u wordt productiever en u kunt er veel flexibeler door werken. Maar hoe wordt u de ideale thuiswerker?
Ook het nieuwe werken moet je blijven vernieuwen
De Beuk Organisatieadvies is al meer dan dertig jaar een telewerkorganisatie. Het bureau won in 1999 de Telewerkprijs voor haar organisatie van de onderlinge contacten en binding. Dat is waar het bij het nieuwe werken om gaat: dat is wat, naast het thuiswerken, zo anders wordt, namelijk het anders organiseren en investeren in nieuwe manieren van onderling contact hebben en houden. Hoewel ‘het nieuw werken’ voor ons ondertussen gewoon ‘werken’ is geworden, blijft het nodig om te investeren in de onderlinge binding. De nieuwste ‘innovatie’ die we op dit gebied hebben gedaan is de ‘Beukmarkt’.
Hoe stuur je HNW aan?
Werken vanaf een locatie vanwaar het werken op dat moment het handigst is. Logisch, nietwaar. Minder investeren in kantoorruimte en de mensen zijn ook buiten de kantooruren bereikbaar, omdat ze een pc en blackberry van de zaak hebben. Maar welke regels gelden er als werknemers her en der verspreid hun werk doen en hoe stuur je hen aan?
Als dé reden waarom HNW nog niet gerealiseerd is in organisaties worden management en leiderschap genoemd (34 procent). Gevolgd door organisatiecultuur (31 procent). IT wordt hierbij opvallend weinig als oorzaak genoemd (2 procent). (bron: CBS) Grote bedrijven – waar het telewerken het snelst groeit – hebben vaak locaties en medewerkers over de hele wereld die elkaar via telefoon, e-mail en videoboodschappen op de hoogte houden van de ontwikkelingen en vorderingen van de werkzaamheden. Maar om een versnipperd team te leiden zijn andere vaardigheden nodig.
Het nieuwe werken ontrafeld
Het nieuwe werken staat volop in de aandacht. En niet zonder reden: het nieuwe werken staat synoniem voor innovatieve manieren van werken. Werkvormen die organisaties nieuwe kansen bieden om zich te onderscheiden. Tegelijkertijd is er nog weinig concreet bewijs dat deze nieuwe werkvormen ook daadwerkelijk vruchten afwerpen. Belangrijke vragen
Aanvullende artikelen
Tools om zelf toe te passen