Aan de slag met het Nieuwe Werken

  • Hoe kunnen organisaties concreet de vrijheid en flexibiliteit van medewerkers vergroten binnen de kaders van Het Nieuwe Werken?
  • Op welke manieren kan ICT optimaal worden ingezet als katalysator voor het succesvol implementeren van Het Nieuwe Werken binnen organisaties?
  • Welke impact heeft de overgang naar een flexibele werkomgeving, inclusief thuiswerken, op de productiviteit, tevredenheid en work-life balance van medewerkers?

Waar gaat dit artikel over?

Het Nieuwe Werken is een concept dat tot doel heeft om werken effectiever, efficiënter en plezieriger te maken voor zowel de organisatie als de medewerker. Deze visie draait om het centraal stellen van de medewerker en het bieden van meer vrijheid in het werkproces. Medewerkers krijgen de ruimte om zelf te bepalen hoe, waar, wanneer, waarmee en met wie ze werken. Dit brengt een verschuiving teweeg van traditionele werkstructuren naar meer flexibele en op maat gemaakte werkomgevingen.

ICT speelt een cruciale rol als katalysator voor Het Nieuwe Werken. De opkomst van Web 2.0 heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor samenwerking en kennisdeling binnen en buiten organisaties. Door de inzet van ICT kunnen medewerkers efficiënter communiceren, informatie delen en flexibel werken op verschillende locaties. Het is echter belangrijk op te merken dat de implementatie van ICT niet automatisch leidt tot de succesvolle integratie van Het Nieuwe Werken binnen een organisatie.

Een flexibele werkomgeving, waaronder thuiswerken, wordt steeds belangrijker in het kader van Het Nieuwe Werken. Medewerkers krijgen de mogelijkheid om hun werkzaamheden uit te voeren op diverse locaties, waardoor de traditionele kantoorsetting niet langer de enige werkplek is. Thuiswerken en flexibele werktijden dragen bij aan een betere balans tussen werk en privéleven, wat de tevredenheid en productiviteit van medewerkers ten goede komt.

Verschillende bedrijven hebben reeds stappen gezet richting Het Nieuwe Werken door een integrale aanpak te hanteren en het management actief te betrekken bij de veranderingen. Het is essentieel dat het management de visie en doelstellingen van Het Nieuwe Werken omarmt en uitdraagt binnen de organisatie. Een duidelijke communicatie en betrokkenheid van alle lagen van de organisatie zijn van groot belang voor een succesvolle implementatie van Het Nieuwe Werken.

Organisaties die het doen.

Hier overloopt de auteur bedrijven en sectoren die Het Nieuwe Werken reeds implementeren of ermee starten. In Nederland zijn Interpolis en Microsoft bij de trekkers. Het Nieuwe Werken is vooral favoriet bij financiële instellingen (Rabobank, SNS reaal, UVIT, Achmea, ING). Een 2de bedrijfstak is de ICT-sector (HP, Vodaphone, Getronics, Cap Gemini…). Ook de publieke sector is meer en meer geïnteresseerd (Politie, Defensie, Binnenlandse Zaken ..)

Beslissers die het willen.

Piet Van Schijndel, RABOBANK

Reeds vanaf 2005 loopt het programma ‘Rabo unplugged’. Voor Piet draait het allemaal om vertrouwen: het management vertrouwt erop dat hun mensen de goede dingen doen, graag willen werken en capabel genoeg zijn om hun eigen werk te organiseren. Wederzijds vertrouwen maakt het altijd en overal werken moreel en mentaal mogelijk. Medewerkers moeten zich veilig voelen volgens Piet: ‘Veilig om fouten te kunnen maken en daarover gewoon te kunnen praten’ Het Nieuwe Werken kan niet van bovenaf afgedwongen worden (alleen de resultaatafspraken en het kantoorconcept zijn hierop een uitzondering).

Theo Rinsema, Microsoft

Het nieuwe kantoor op Schiphol, werd in 2008 het tastbare boegbeeld van de visie op Het Nieuwe Werken. Basis voor deze visie: authenticiteit en reputatie. Volgende vraag werd gesteld bij de start van het traject:’Hoe kunnen wij onze klanten inspireren om op een andere manier te gaan werken en samenwerken; hoe kunnen wij ze ertoe brengen andere, meer effectieve werkstijlen te adopteren?’ Het antwoord: ‘Door er eerst zelf mee te beginnen, het zelf te doorleven en te internaliseren’.

Nico Jongerius, SNS Reaal

Voor Nico draait Het Nieuwe Werken primair om opbrengst-vermeerdering: toename van productiviteit en kostenreductie. Doch ook een betere combinatie van privé en werk voor zijn medewerkers zijn een belangrijke drijfveer. Hierdoor worden talenten aan de onderneming gebonden en kan de service aan de klanten uitgebreid worden.

Rob Hillebrand, UVIT

Deze in 2007 uit een fusie ontstane organisatie stond voor de uitdaging terug te vallen op 5 kantoren (ipv 17) en de uitbouw van een nieuw hoofdkantoor. Bij de verkenning van het begrip Net Nieuwe Werken ontdekten zij dat iedereen een verschillend verhaal en verwachting hierover had. Dit leidde tot doordachte keuzes en in 2009 stelde Rob dat ‘Het Nieuwe Werken trekt de volwassenheid van de organisatie naar omhoog door de mensen meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Dat verhoogt hun verantwoordelijkheidsgevoel en daarmee hun betrokkenheid. Verder beïnvloedt een moderne werkomgeving onze uitstraling op de arbeidsmarkt in positieve zin. Ten slotte leidt het tot een aanzienlijke besparing in huisvestingskosten’

Flip Verwaaijen, TNT

In 2007 stelde TNT een ambitieuze ambitie: het eerste emissievrije express- en postbedrijf ter wereld worden. Via het aanmoedigen van ondernemerschap, vertrouwen en loslaten door managers en vrijheid en verantwoordelijkheid voor resultaten door medewerkers werken aan een cultuuromslag. Deze transformatie vindt langs de natuurlijke weg plaats en met respect voor diversiteit.

Jeroen Versteeg, Sogeti

Empowerment staat centraal. Empowerment = medewerkers die zelf om zaken vragen bv. Meer invloed op de bedrijfsstrategie. Zij doen dit omdat ze zich betrokken voelen. Een cultuur waarin iedereen durft en waarin initiatieven worden gesteund was de basis.

Rabo Unplugged – Microsoft – SNS Reaal, UVIT, Interpolis

In dit hoofdstuk gaat de auteur uitgebreid in op Het Nieuwe werken bij de in de titel vermelde bedrijven. In detail wordt de aanleiding, het opzet en de uitvoering geschetst.

Aan de slag

Fase 1: overtuig het hoofd. Breng in kaart waar je organisatie nu staat en wat je ambieert. Kom met een goed verhaal: Wat is het Nieuwe Werken en wat brengt het op? Wie doet het reeds? Waarom dit ook voor jouw organisatie essentieel is. Overtuig de top en zie dat je een budget bekomt.

Fase 2:

  • Een visie- en ambitiedocument
  • Een breed draagvlak
  • Een ‘go’ voor het vervolgtraject
  • Een programmadirecteur en executive sponsor

Fase 3: Ontwerp en realisatie

  • Verder invullen van de programmaorganisatie
  • Bepalen en aantrekken van de nodige externe expertise
  • Werkconcept: fysieke werkomgeving, ICT werkomgeving, de aan Het Nieuwe werken aangepaste organisatie, menselijke omgeving gebaseerd op vertrouwen, vrijheid, verantwoordelijkheid, sociale cohesie en een optimale balans in werk en privé.
  • Werkconcepten aangepast aan verschillende functies.
  • Werkscenario’s
  • Communicatie

Fase 4: Invoering

  • Uittesten met ruimte voor veranderingen en aanpassingen
  • Gewenningsperiode
  • Meten

Fase 5: Scherp houden

Dit is een continu proces: niet laten verwateren van kernwaarden en huisregels.

Lees het hele artikel en download de pdf.