Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Grote verschillen in drijfveren binnen generatie Y

 

 
Generatie Y wordt vaak verondersteld wars van bestaande structuren te zijn. Persoonlijke groei en vrijheid zouden voor deze generatie voorop staan. Dat beeld blijkt echter lang niet voor alle werkzoekenden van generatie Y op te gaan. Onderzoek van online assessmentspecialist HFMtalentindex wijst uit dat veel werkzoekenden van 18 tot 24 jaar juist behoefte hebben aan vastigheid en structuur.

HFMtalentindex analyseerde de drijfveren van 1.306 Nederlandse professionals, waaronder 326 in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van een wetenschappelijk gevalideerde drijfverentest. Zij vergeleken de drijfveren van verschillende leeftijdsgroepen, maar ook de verschillen in drijfveren binnen elk van de leeftijdsgroepen.

Structuur en vastigheid

De onderzoeksresultaten bevestigen het beeld dat leden van generatie Y als groep gemiddeld een sterke behoefte aan persoonlijke ontwikkeling hebben. Er zijn echter grote verschillen binnen deze groep. Veel leden passen niet in het gangbare generatiebeeld. 24 procent is helemaal niet zo gespitst op persoonlijke ontwikkeling en 34 procent van hen verkiest vastigheid boven afwisseling. Bijna een kwart van hen (24 procent) heeft een grote behoefte aan structuur.
 

Afgaan op generalisaties

Het onderzoek maakt duidelijk dat het gevaarlijk is om generalisaties over een generatie toe te passen op individuen. Dat kan leiden tot onterechte aannames over hun drijfveren. Nieuwe medewerkers voldoen in de praktijk vervolgens niet aan de verwachtingen of hebben het niet naar hun zin, omdat hun drijfveren niet aansluiten bij het werk. Een organisatie kan bijvoorbeeld in de veronderstelling verkeren dat het een jong talent een plezier doet met vrijheid en flexibiliteit, terwijl de persoon in kwestie juist behoefte heeft aan structuur en duidelijkheid.

Mismatches voorkomen

Dergelijke mismatches zijn een bron van verloop en ontevredenheid die eenvoudig kan worden voorkomen. Tijdens het selectieproces is het belangrijk om niet alleen naar competenties en intelligentie te kijken, maar ook naar de drijfveren van de kandidaat. Die moeten aansluiten bij de functie en bij de organisatiecultuur. Zeker nu de arbeidsmarkt de komende jaren steeds krapper wordt, is het belangrijk om snel de juiste talenten te spotten en mismatches te voorkomen. Informatie over de drijfveren van de individuele kandidaat biedt daarbij meer houvast dan generalisaties over een generatie.

Bron: managersonline.nl

Datum: 13-04-2011
 

 
 
Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.