Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

XY-theorie McGregor

xy-theorie-mcgregor

 

 
 


De XY-theorie van McGregor is gebaseerd op twee tegengestelde mensbeelden. Theorie X gaat er vanuit dat de mens lui is en zoveel mogelijk probeert om werk te vermijden. Theorie Y gaat ervan uit dat mensen gemotiveerd zijn, van nature graag werken, zichzelf onder controle kunnen houden en creatief zijn.

Theorie X leidt tot een autoritaire stijl van leidinggeven:

  • De gemiddelde mens is traag en gaat werk zo veel mogelijk uit de weg.
  • Mensen hebben weinig ambitie, nemen geen verantwoordelijkheid.
  • Mensen proberen risico’s zovee mogelijk te voorkomen.
  • In een bedrijf is sterk leiderschap en frequente controle van essentieel belang.

Theorie Y leidt tot een coöperatieve managementstijl:

  • De mens is bereid om te werken en is gemotiveerd.
  • Mensen voeren hun werk uit met zelfdiscipline en zelfbeheersing.
  • Ieder mens heeft een groot potentieel, dat hij graag gebruikt en waarmee hij waarde toevoegt.
  • De doelstellingen van de organisatie worden gerealiseerd wanneer er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en de prestaties worden gewaardeerd.
Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Aanvullende artikelen

Na X en Y komt Z

    Controle of vertrouwen? We leven in een tijd waarin de menselijke maat soms te lijkt verdwijnen uit het dagelijks leven. Maar niet op de werkvloer! Daar is al jaren een verschuiving aan de gang van ‘controle’ naar ‘vertrouwen’. Er wordt steeds meer werk gemaakt van gedeelde visie, empowerment,

 

Tools om zelf toe te passen

 

Onderdeel organisatieanalyse - klik hierManagementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.