Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Participatieparadox

modelparticipatieparadox
 


Drie globale participatiemodellen van Cressey en Williams zijn:

1. Participatie als productieve kracht:

Hierdoor wordt goed gebruik gemaakt van de aanwezige kennis en kunde van medewerkers.

2. Participatie als democratisch principe:

In deze benadering ziet men participatie vooral als een middel om de behartiging van de belangen van de diverse partijen met elkaar in evenwicht te brengen.

3. Participatie als variabele som:

Dit is een combinatie van de bovengenoemde benaderingen. De belangen van de twee partijen management en werknemers mogen dan in eerste instantie verschillend zijn, er zijn echter ook zeker overeenkomsten. Voor beiden kan participatie voordelen opleveren op het gebied van motiveren, goede arbeidsverhoudingen, vorm van communicatie en informatie-uitwisseling.

Het feit dat de mogelijkheden tot inspraak en de intensiteit waarmee participatie plaatsvindt toenemen naarmate de speelruimte voor veranderingen en bijstelling van de vormgeving van de nieuwe technologie afnemen wordt de participatieparadox genoemd.

 
 

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

 

Aanvullende artikelen

Veranderen? Kies de juiste strategie!

  Kiezen voor de juiste veranderstrategie vraagt nogal wat. Daarbij gaat het niet zozeer om allerlei kenmerken van de diverse strategieën, maar met name om de (werkings)principes die aan de verschillende strategieën ten grondslag liggen en om wat er nodig is om die principes in een organisatie werkbaar te maken. In dit artikel

 

Tools om zelf toe te passen

 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.