Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Managementoriëntatie

modelmanagementorientatie

 

 
 


You can’t have them all! Evenals bij kiezen voor een specifieke waardediscipline zal de manager of het management moeten kiezen voor een specifieke oriëntatie. Deze oriëntatie is afhankelijk van datgene wat de organisatie voor staat: efficiency, effectiviteit, creativiteit of flexibiliteit.

Efficiency vergt een oriëntatie op beheersing en de interne organisatie.
Effectiviteit vergt een oriëntatie op beheersing en stelt de markt en klant centraal.
Creativiteit stelt ook de markt en de klant centraal, maar vraagt daarnaast een oriëntatie op verandering.
Flexibiliteit richt zich op de verandering en de interne organisatie.

Interessant is om dit model te vergelijken met de Balanced Score Card. Oriëntatie op behersing is vergelijkbaar met het financieel perspectief, interne oriëntatie met interne organisatie, externe oriëntatie met klant en markt en oriëntatie op verandering met perspectief op leren en verbeteren.

 

 

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Inspiratie en inzet in organisaties

  Twintig jaar na ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ gaat Daniel Ofman, bedenker van het kernkwadrant, in op de voorwaarden die nodig zijn om inspiratie en inzet tot bloei te laten komen binnen een organisatie. Hij stelt helder en duidelijk dat er grenzen zijn aan wat maakbaar is, wanneer verandering

Samenwerken in teams

  Iedereen werkt wel eens in een team, of dat nu binnen of buiten een organisatie is. Samenwerken in teams kan leuk zijn, maar ook heel frustrerend. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de samenwerking niet loopt of als de sfeer slecht is. Of als het resultaat niet is

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

Reflectie op managementrollen

Managementrollen kunnen we onderscheiden in tien rollen die we kunnen groeperen in drie categorieën: interpersoonlijke rollen, informatieve rollen en besluitvormingsrollen.   INTERPERSOONLIJKE ROLLEN 1. Protocollaire rol Optreden als symbool van de groep, afdeling of eenheid. Hoe vaak bent u het afgelopen jaar de symbolische representant van uw groep geweest? 2.

 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.