Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Reflectie op managementrollen

Managementrollen kunnen we onderscheiden in tien rollen die we kunnen groeperen in drie categorieën: interpersoonlijke rollen, informatieve rollen en besluitvormingsrollen.

 

INTERPERSOONLIJKE ROLLEN

1. Protocollaire rol
Optreden als symbool van de groep, afdeling of eenheid. Hoe vaak bent u het afgelopen jaar de symbolische representant van uw groep geweest?

2. Leiderschapsrol
De leiding hebben van een organisatie-eenheid. Geef een voorbeeld van uw gedrag als leidinggevende. Motiveert u uw medewerkers? Helpt u hen doelstellingen te formuleren? Leidt u hen op?

3. Verbindingsrol
Contact hebben met mensen buiten de directe ‘commandolijn’ binnen de organisatie. Hoe vaak heeft u dit soort contacten?
 

INFORMATIEVE ROLLEN

4. Waarnemingsrol
In de omgeving zoeken naar relevante gegevens, praten met uw belangrijkste contacten, op de hoogte blijven van wat er speelt. Hoeveel tijd besteedt u aan dit soort activiteiten?

5. Informatiebron
Aan de medewerkers de nodige informatie verstrekken. Hoeveel aandacht besteedt u hieraan?

6. Woordvoerdersrol
Aan mensen buiten uw eigen eenheid informatie verschaffen. Hoe vaak neemt u contact op met mensen van buiten uw groep om hen belangrijke informatie te geven?
 

BESLUITVORMINGSROLLEN

7. Ondernemersrol
Acties ondernemen op basis van de informatie die u heeft gekregen, ten voordele van uw eenheid, afdeling of groep. Hoe vaak bent u met dit soort acties of projecten gewoonlijk bezig?

8. Rol van brandweerman
Reageren op onverwachte gebeurtenissen zoals plotseling opduikende conflicten of personeelsproblemen, en wel zó dat deze op effectieve wijze worden opgelost. Hoe vaak doet u dit soort dingen?

9. Verdelersrol
Beslissen wie wat krijgt op uw afdeling. Denk hierbij ook aan de tijd en energie die u aan iemand besteedt. Hoe vaak neemt u dit soort beslissingen?

10. Onderhandelaarsrol
Optreden als vertegenwoordiger bij onderhandelingen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Hoe vaak bent u op deze wijze bij onderhandelingen betrokken?

 

analyse-managementrollenDeze tool helpt je om op deze rollen te reflecteren. Door kritische vragen te stellen die je moet onderbouwen met voorbeelden. Prima om individueel te doen, maar nog beter om in je MT of samen met collega’s te gebruiken.

 

 

 
 
Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.