S1 – Leiden (directing)
Deze stijl wordt ook aangeduid als management by prescription. Veel sturend en weinig ondersteunend leiderschapsgedrag; de leidinggevende schrijft voor wat medewerkers moeten doen, geeft nauwkeurige instructies en controleert de taakuitvoering.
Een valkuil is dat de leidinggevende autoritair overkomt: als een baas of een leraar. Deze wijze van leidinggeven werkt alleen als de opdrachten goed zijn te structureren.
S2 – Begeleiden (coaching)
De leidinggevende ondersteunt de medewerker door verantwoordelijkheden te delen en door veel vragen te stellen: actief luisteren, de ander raadplegen en betrekken, complimenteren en stimuleren. Wel worden de taken nauwkeurig vastgesteld en zonodig gecontroleerd. Deze stijl wordt ook wel aangeduid alsresultaatgericht management.
Deze stijl wordt ineffectief bij manipuleren: wel vragen naar de inbreng van de ander, maar er niets mee doen. Een valkuil is dat de leidinggevende overkomt als therapeut.
S3 – Steunen (supporting)
Leidinggevende en medewerkers beslissen samen hoe het werk wordt uitgevoerd. De leidinggevende treedt stimulerend op, is klankbord en helpt de medewerker op verzoek bij de uitvoering. Hij geeft daarbij primair leiding door aandacht te besteden aan de relatie en door het geven van erkenning. Deze stijl wordt ook wel organisch management genoemd.
Een valkuil is dat de manager de medewerker gaat betuttelen.
S4 – Delegeren (delegating)
Delegeren is effectief toe te passen wanneer de leidinggevende voor de medewerker de voorwaarden kan scheppen die nodig zijn bij het uitvoeren van de opdracht. De leidinggevende laat beslissingen en de wijze waarop de taak moet worden uitgevoerd over aan de medewerkers, deze zijn zelf verantwoordelijk en krijgen dan ook de nodige bevoegdheden. Deze stijl staat ook bekend als management by exception.
De leidinggevende loopt hierbij wel de kans te vervallen in een niet-effectieve laissez-faire stijl.
Uitgebreide beschrijvingen
Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.
Situationeel leiderschap ll en de One Minute Manager
‘Situationeel leiderschap II en de One Minute Manager’ is een echte Blanchard: een goed uitgewerkt, toepasbaar model verteld in de vorm van een makkelijk leesbare parabel. Een ondernemer komt bij de One Minute Manager met een probleem: ze heeft het gevoel dat ze alles zelf moet doen en niets
Situationeel leidinggeven
‘Succes hebben in het leven voor 20 procent te danken is aan goede timing en voor 80 procent aan je gezicht laten zien’ zei Woody Allen eens. Mensen met een leidinggevende functie zullen er over het algemeen wel voor zorgen dat ze gezien worden, maar er is méér nodig
Aanvullende artikelen
Tips en valkuilen bij instrueren, bijsturen, overleggen en delegeren
Leidinggeven betekent: meebewegen met het functioneren en de ontwikkeling van medewerkers. Doel is de medewerker op een steeds hoger ontwikkelingsniveau te brengen. Bij de een vereist dat veel instructie, de ander komt pas tot bloei als taken en bevoegdheden worden gedelegeerd. In feite komt het neer op vier basisstijlen
Tools om zelf toe te passen
Test situationeel leiderschap
Download de onderstaande test en kijk welke leiderschapstijl je graag toepast en welke stijl je verder kan ontwikkelen. De test is gebaseerd op het werk van Hersey en Blanchard. Wat moet je doen? In de test zijn een twintigtal situaties beschreven. Lees iedere situatie zorgvuldig en zet een
Voor een professionele (door)ontwikkeling en aanpak
Gert Jan Schop
Adviseren, begeleiden, faciliteren, coachen, trainen bij trajecten op het gebied van leren en veranderen, strategie en organisatieontwikkeling. Aandacht voor ratio & emotio, harde en zachte kant. Gert Jan heeft ruim dertig jaar ervaring als manager, directeur en ondernemer, seniorniveau. Hij staat positief in het leven, het glas is altijd halfvol.