Curve steun aan de verandering

steunverandering

 


De Amerikaanse onderzoeker James Prochaska heeft vastgesteld dat mensen door een aantal fasen gaan rond een verandering:

  • Fase 1: de fase vóór het overwegen van de verandering,
  • Fase 2: het overwegen van de verandering,
  • Fase 3: de voorbereiding van de verandering,
  • Fase 4: de actie,
  • Fase 5: het onderhoud.

In de onderstaande figuur is de curve met betrekking tot steun aan de verandering weergegeven. Deze curve heeft een nauwe relatie met de weerstandsfasen van Prochaska.

Bronnen:

· Tiggelaar, B., Dromen, durven, doen, Spectrum, Utrecht, 2006, pag. 50
· Projectmanagementkalender 2007, Academic Service

Voor een praktische toepassing kijk je op ‘Belemmeringen in een veranderproces‘.

 
 

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

Mensen veranderen

  De titel ‘Mensen veranderen’ kan op twee manieren worden uitgelegd: mensen veranderen en ontwikkelen zich door wat ze meemaken, maar mensen veranderen ook andere mensen. Rondom veranderen is een complete industrie ontstaan van professionals die allerhande theorieën en interventies hebben ontwikkeld. Deze theorieën zijn beschreven in diverse boeken, maar

Leren veranderen

‘Leren veranderen’ is het geheel herschreven handboek van Léon de Caluwé en Hans Vermaak. Sinds zij in 1999 de eerste versie publiceerden, is het boek populair geworden. Het is een stabiele bestseller op het gebied van veranderkunde in Nederland. Het wordt gebruikt door managers, adviseurs en andere veranderaars en is

 

Aanvullende artikelen

 

Tools om zelf toe te passen

Implementatieplan

Een nieuw proces ingericht, een nieuwe strategie ontwikkeld of we hebben een idee over een nieuwe organisatie-inrichting, maar hoe gaan we dit implementeren? Hieronder vind je een zeer uitgebreid implementatieplan. Misschien is het hele plan passend voor jouw situatie, misschien hoef je alleen maar delen van het implementatieplan te gebruiken.