Leiderschap bij verandering

‘Leiderschap bij Verandering’ is een boek geschreven door John Kotter, een bekende managementgoeroe en hoogleraar aan Harvard Business School. Het boek is een van de meest invloedrijke boeken op het gebied van veranderingsmanagement en beschrijft het Kotter acht stappen model voor verandering.

Het boek begint met het uitleggen van waarom verandering zo moeilijk is en waarom zoveel veranderingsinitiatieven falen. Kotter beschrijft vervolgens het belang van effectief leiderschap bij het implementeren van verandering en introduceert zijn acht stappen model voor verandering.

Het Kotter acht stappen model voor verandering bestaat uit de volgende stappen:

  1. Creëer een gevoel van urgentie
  2. Vorm een krachtig leiderschapsteam
  3. Ontwikkel een visie en strategie voor verandering
  4. Communiceer de visie effectief
  5. Creëer breed draagvlak voor de verandering
  6. Genereer korte termijn successen
  7. Consolideer en bouw voort op de behaalde successen
  8. Veranker de verandering in de organisatiecultuur

Elke stap in het model wordt uitgebreid beschreven en er worden concrete voorbeelden gegeven van hoe deze stappen in de praktijk kunnen worden toegepast. Kotter benadrukt het belang van het volgen van alle acht stappen in de juiste volgorde om succesvolle verandering te bereiken.

Het boek behandelt ook de verschillende uitdagingen en obstakels die kunnen optreden tijdens veranderingsinitiatieven en biedt suggesties voor het omgaan met deze uitdagingen. Kotter geeft ook aanbevelingen voor het bouwen van een cultuur van voortdurende verandering en verbetering binnen een organisatie.

Al met al is ‘Leiderschap bij Verandering’ een praktische gids voor managers en leiders die verantwoordelijk zijn voor het leiden van verandering in hun organisatie. Het Kotter acht stappen model voor verandering is een bewezen methode die door veel organisaties met succes is toegepast om verandering te implementeren en duurzaam te maken.

Meer weten? Boek kopen? Klik op de cover van het boek!