Werken met leren veranderen

‘Werken met Leren Veranderen: Een praktische handleiding voor veranderaars’ is een boek geschreven door Boersema-Vermeer en De Groot, gebaseerd op het bekende werk van De Caluwé en Vermaak. Het boek biedt praktische handvatten en instrumenten om veranderprocessen effectief te begeleiden en implementeren.

De auteurs beginnen met een beknopte introductie van het kleurenmodel van verandering, dat vijf verschillende denkstijlen identificeert: geel, blauw, rood, groen en wit. Deze kleuren vertegenwoordigen verschillende benaderingen van verandering en bieden een raamwerk voor het begrijpen van de dynamiek en complexiteit van veranderprocessen.

Vervolgens gaat het boek dieper in op elke kleur en biedt het praktische toepassingen en interventiemogelijkheden voor veranderaars. Het geeft inzicht in hoe je de verschillende kleuren kunt herkennen in een organisatie en hoe je effectief kunt samenwerken met verschillende denkstijlen. Het boek bevat talloze voorbeelden, casestudy’s en reflectievragen om de lezer te helpen de concepten toe te passen in hun eigen praktijk.

Een sterke troef van dit boek is de focus op praktische bruikbaarheid. De auteurs begrijpen dat veranderprocessen complex en uitdagend zijn, en bieden daarom concrete instrumenten en technieken die veranderaars direct kunnen toepassen. Ze presenteren heldere stappenplannen, checklists en oefeningen die de lezer begeleiden bij elke fase van het veranderproces.

Bovendien integreren Boersema-Vermeer en De Groot relevante inzichten uit andere verandermodellen en -theorieën in hun benadering. Ze combineren het kleurenmodel met bijvoorbeeld Kotter’s 8-stappenmodel en het U-theorieproces van Scharmer om een uitgebreid en holistisch perspectief op verandering te bieden. Dit maakt het boek waardevol voor veranderaars die op zoek zijn naar een geïntegreerde aanpak.

De heldere schrijfstijl en de praktijkgerichte benadering van het boek maken het toegankelijk voor zowel beginners als ervaren veranderaars. Het is een uitstekende gids voor professionals die betrokken zijn bij veranderprocessen in organisaties, zoals consultants, managers en HR-professionals. Het biedt een solide basis en praktische tools om effectieve verandering te realiseren.

Al met al is ‘Werken met Leren Veranderen’ een waardevolle aanvulling op het oorspronkelijke werk van De Caluwé en Vermaak. Het biedt een praktische en goed gestructureerde handleiding voor veranderaars en combineert verschillende verandermodellen op een effectieve manier. Dit boek verdient zeker een plek op de boekenplank van iedereen die zich bezighoudt met verandermanagement en op zoek is naar praktische richtlijnen en instrumenten.

Meer weten? Boek kopen? Klik op de cover van het boek!