Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Checklist assertiviteit

Assertief zijn betekent dat je opkomt voor jezelf zonder de belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertiviteit is positief over jezelf denken en praten. Assertiviteit is ook: duidelijk je grenzen aangeven.
Bedenk dat jij alleen oordeelt over je gedrag, gedachten en gevoelens. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gedrag. Een mening mag je wijzigen. Kortom: anderen mogen en kunnen niet bepalen wat je denkt en wat je voelt.

Download de checklist.
 


De checklist assertiviteit is gebaseerd op de volgende items:

Breng lastige situaties terug naar de juiste proporties.

  • Bedenk eerst wat goed gaat en daarna wat er nog kan worden verbeterd.
  • Gebruik de IGB-check: Intelligentie, Gezond verstand, Buik gevoel.

 

  • Niet: ‘Alles gaat mis!’
  • Maar: ‘De meeste zaken voor deze klant zijn geregeld, alleen [specifiek item] moet ik nog regelen.’

Gebruik altijd ik-boodschappen.

  • Niet: ‘Iedereen vindt dat jij …’
  • Maar: ‘Ik merk dat …, ik heb daardoor het gevoel dat …’

Maak concreet wat je niet bevalt.

  •  Niet: ‘Je zegt altijd dat …’
  • Maar: ‘Wanneer je het hebben over [specifiek item], merk ik dat …’

Formuleer positief.

  • Niet: ‘Ik vind het niet leuk dat …’
  • Maar: ‘Ik zou het prettig vinden wanneer …’
 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.