Golden circle als persoonlijke tool

Doel van de oefening

Meer inzicht krijgen in je profiel, wat je drijft en wat de kern van je werk/bezigheden zou moeten zijn om er veel energie van te krijgen.

Achterliggende gedachten voor de Golden circle als persoonlijke tool:

 • Hoe meer je vanuit je ‘why’ handelt, hoe groter je kans op plezier in wat je doet en voldoening van wat je doet.
 • Hoe meer je vanuit je ‘why’ handelt en communiceert, hoe enthousiaster, authentieker en geloofwaardiger je overkomt, en hoe groter de kans dat je anderen meekrijgt, inspireert, verbindt en succesvol bent.

 
De oefening

Maak een flap met bovenstaande 3 (grote) cirkels. Vul de cirkels in aan de hand van de volgende vragen (maak per vraag een kopje met je uitwerking). Werk van binnen naar buiten, dus werk eerst je ‘why’ uit, dan je ‘how’ en dan pas je ‘what’.

WHY

Wat zou (in één zin) de kern van je werk moeten zijn om het naar je zin te hebben? Wat wil je het liefst bijdragen/doen? Waar kom je je bed voor uit? Vul aan: Ik wil het liefst (bezig zijn met)…. Dit is een moeilijke vraag. Het kan helpen om anderen te vertellen wat je graag
doet. Wanneer ga je echt stralen als je er over vertelt? Wanneer ben je echt gelukkig? Welke kenmerken heeft die situatie?
 

HOW

 • Wat zijn mijn sterke punten? (Feedback vragen aan anderen kan hierbij helpen.)
 • Wat zijn mijn ontwikkelpunten? (Feedback vragen aan anderen kan hierbij helpen.)
 • Wat zijn mijn voorkeursvraagstukken? Waar wil ik me het liefst mee bezig houden?
 • Wat is mijn voorkeursdoelgroep? Met welke groep/type mensen heb ik het liefste van doen?
 • Wat zijn mijn voorkeursrollen? (Bijvoorbeeld: expert, coördinerend, leidinggevend, ondernemer)
 • Wat zijn mijn interesses? (Wat doe en lees ik in mijn vrije tijd?)
 • Wat zijn voor mij belangrijke aspecten in werk / werkwaarden? (Bijvoorbeeld: structuur, vrijheid, analyseren, contact)
 • Wat zijn successen waar ik er meer van wil?

WHAT

 • Wat zijn organisaties en functies die bij me passen? (Laat anderen eens met je meedenken als je de binnenste twee cirkels al hebt uitgewerkt.)
 • Wat zijn voorbeeldvacatures waar ik kans op wil kunnen maken?
 • Welke aspecten van mijn huidige werk/bezigheden passen bij mij (en welke niet)?