googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(0)

Zes kenmerken van ideeën die blijven plakken

 

“Made to stick’ van de Amerikaanse marketingbroers Dan en Chip Heath is zopas in het Nederlands verschenen onder de titel ‘De plakfactor’, met op de cover het gekende lijmstiftje. Het duo beschrijft aan welke voorwaarden ideeën die blijven plakken moeten voldoen.
Bij het uitwerken en beschrijven gebruiken ze de zogenaamde ‘klittenbandtheorie’. Het geheugen werkt volgens deze theorie als een soort klittenband: hoe meer haakjes een idee heeft, des te beter zal het in het geheugen blijven ‘plakken’.

Zes kenmerken dus voor ideeën die in het geheugen gegrift blijven.

1. Eenvoudig. Een idee moet beperkt blijven tot zijn essentie. Geen balast dus, want dat leidt alleen maar af.

2. Onverwacht. Wie verrassend uit de hoek komt heeft de aandacht van zijn publiek beet en houdt die vast.

3. Concreet. Voorbeelden uit de dagdagelijkse praktijk klinken bekend in de oren. Het publiek voelt zich betrokken en loopt zo mee. Geen vaktaal dus.
 

4. Geloofwaardig. Statistieken, foto’s, quotes ondersteunen de geloofwaardigheid van een stelling. Wie zelf geen autoriteit is leent die dus best even elders.

5. Met gevoel. De emotie van zijn toehoorders of lezers aanspreken verleent een extra dimensie aan een betoog. Mensen voelen zich betrokken want worden herinnerd aan gelijkaardige persoonlijke emoties.

6. Met een verhaal. Dank zij een verhaallijn kan een gedachtengang en het resulterende idee beter worden gevat en onthouden. Verhalen zijn concreet, aanschouwelijk en blijven goed ‘plakken’.

 
 


 Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.