googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(0)

Theoretisch kader kerncompetenties

 

David de Jong schreef in zijn onderzoek naar de strategische positionering met behulp van kerncompetenties een mooi en compleet verhaal over het ontwikkelen en gebruiken van kerncompetenties.

Om succesvol te zijn in de markt is het volgens Hamel en Prahalad (1990) van belang om te kijken naar het “waarom” van de organisatie. Wat is haar bestaansrecht? En waar wil zij naartoe? Waar wil zij staan over een aantal jaren? Om een strategie te kunnen bepalen kijkt men naar de kracht van de organisatie en de zwaktes. Deze zijn bepalend voor het succes van de organisatie. Organisaties die hun strategie baseren op hun kerncompetenties zijn beter in staat een recessie te doorstaan en er sterker uit te komen als de economie aantrekt (Bogner en Thomas,1994).
De kracht van de organisatie kan ook omschreven worden als core-competencies, ofwel kerncompetenties. Dit zijn unieke eigenschappen waarmee de organisatie zich kan onderscheiden in de markt. Kerncompetenties zijn het collectieve leervermogen van de organisatie, met name hoe de diverse productieskills te coördineren en de verschillende technologieën te integreren. Het bevat ook de communicatie, betrokkenheid en toewijding om over de (interne) grenzen van de organisatie te werken. Kerncompetenties ontwikkelen zichzelf continu op het moment dat ze gebruikt en gedeeld worden. Kerncompetenties zijn het bindmiddel tussen de verschillende businesses in een onderneming en zijn de drijfkracht voor nieuw business development (Prahalad en Hamel, 1990).
 
Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.