Het enneagram en de conflictstijlen


Het enneagram is een persoonlijkheidstypering die ervan uitgaat dat alle mensen in negen persoonlijkheidstypen in te delen zijn. Het oudste geschrift waar enneagram symbolen in voorkomen dateert uit elfde eeuw na Christus. Het enneagram staat in een traditie van innerlijk werk dat al is begonnen bij de Egyptenaren en de Griekse wijsgeren. Er zijn ondertussen vele scholen en stromingen die zich bezig houden met het enneagram, er wordt steeds aan geschaafd en toegevoegd, het is werk-in-uitvoering.

Het enneagram beschrijft hoe iemand in het leven staat, hoe hij naar zichzelf en de wereld kijkt, wat er tijdens conflicten, stress en ontspanning met hem gebeurd. Het geeft een beschrijving van de kwaliteiten die je bezit en de valkuilen waar je in loopt. Ook beschrijft het waar je naar streeft in het leven (je drijfveren) en geeft aan welke gedragspatronen je je eigen gemaakt hebt om problemen in het leven op te lossen en je doelen te bereiken. In het gedragspatroon per type wordt beschreven wat de verleiding, vermijding, verdediging en verslaving is. Dat is voor ieder type uniek.

Deze gedragspatronen kunnen heel lang effectief zijn, maar vaak loop je op latere leeftijd tegen problemen aan die niet met het bekende gedragspatroon zijn op te lossen. Dan kun je letterlijk en figuurlijk “vastlopen”. Inzicht in je enneagramtype en je gedragspatronen kunnen je helpen om te kiezen voor ander gedrag als je met je vaste patronen vastloopt. Daarnaast kun je aan de hand van het enneagram ook bepalen welke kwaliteiten, valkuilen en allergieën bij jou aanwezig zijn (kernkwadrant), hoe je vaste patroon is bij conflicten en met welke typen je het goed kunt vinden.

Het enneagram wordt door vele coaches en counselors gebruikt als hulpmiddel om over gedrag te praten en mensen te helpen om te experimenteren met ander gedrag. Ook veel management consultants gebruiken het enneagram om het functioneren van mensen en groepen binnen organisaties te begrijpen en verbeteren. Het enneagram is zo populair aan het worden dat zelfs boeken over ‘tuinieren met het enneagram’ verschijnen. Tsja, tuinieren is ook gedrag …

Tot slot, laat niemand je vertellen wat voor type jij bent. Je hebt namelijk een type, je bent er geen en daarnaast bepaal jij helemaal zelf in welk type je je het meest herkent. Vaak is het een lang proces om je echte type te vinden, maar de tijd om aan je “innerlijk” te werken is nooit slecht besteedt!

Verderop in dit artikel vind je een samenvatting van wat er over de negen types te vertellen valt. Dat is leuke informatie, maar het is zeker niet compleet. Als je echt aan jezelf en je gedragspatronen wilt werken, zoek dan een goede coach of counselor die bekend is met het enneagram.

Lees het hele artikel en download de pdf.