Artefactenonderzoek

Een artefactenanalyse binnen het kader van een organisatiehistorie-analyse is een methode om fysieke objecten, ruimtes en symbolen die gerelateerd zijn aan een organisatie te onderzoeken om inzichten te verkrijgen in haar cultuur, waarden en evolutie. Deze artefacten kunnen variëren van producten, kantoorinrichting, bedrijfslogo’s, uniformen tot marketingmateriaal.

Definiëren van onderzoeksdoelen en vragen

Bepaal wat je wilt bereiken met de artefactenanalyse. Dit kan inzicht zijn in de evolutie van de organisatiecultuur, identiteit of de manier waarop de organisatie zichzelf presenteert en communiceert met de buitenwereld.

Formuleer specifieke vragen die je hoopt te beantwoorden door de analyse van artefacten.

Verzamelen van artefacten

Identificeer welke soorten artefacten relevant zijn voor je onderzoeksdoelen. Denk aan producten, interieur van het kantoor, logo’s, bedrijfskleding, en promotiemateriaal.

Verzamel de artefacten die je wilt analyseren. Dit kan betekenen dat je toegang moet krijgen tot fysieke locaties, archieven of collecties binnen de organisatie.

Documentatie van artefacten

Maak foto’s van de artefacten om een visuele documentatie te creëren die je kunt analyseren en delen.

Documenteer elk artefact met een gedetailleerde beschrijving, inclusief de context van het gebruik en eventuele veranderingen over tijd.

Analyse van artefacten

Groepeer artefacten in categorieën op basis van overeenkomsten, zoals type, gebruik of representatie van bepaalde organisatiewaarden.

Identificeer thema’s of patronen die naar voren komen uit de artefacten, zoals veranderingen in designprincipes die de evolutie van de organisatiecultuur of -identiteit weerspiegelen.

Overweeg de historische, sociale en economische context waarin de artefacten werden gecreëerd en gebruikt, en hoe dit de interpretatie van de artefacten beïnvloedt.

Interpretatie en synthese

Gebruik de verzamelde informatie en je analyse om inzichten te ontwikkelen over de organisatie. Hoe reflecteren de artefacten de waarden, overtuigingen, en prioriteiten van de organisatie door de jaren heen?

Relateer je bevindingen aan de bredere organisatiehistorie-analyse, inclusief documentenanalyse en interviews, om een compleet beeld te vormen van de organisatiecultuur en -evolutie.

Rapportage en aanbevelingen

Stel een rapport samen dat je bevindingen presenteert, ondersteund door foto’s en beschrijvingen van de artefacten.

Doe aanbevelingen voor toekomstige strategieën, communicatie, of culturele initiatieven gebaseerd op de inzichten verkregen uit de artefactenanalyse.

Bewaren van artefacten

Overweeg om artefacten die van bijzonder belang zijn voor de organisatiehistorie te bewaren in een archief of museum, indien mogelijk.

Een artefactenanalyse biedt een uniek perspectief op de geschiedenis en cultuur van een organisatie, waardoor het een waardevolle aanvulling is op traditionele onderzoeksmethoden zoals documentenanalyse en interviews.