Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Concurrentieanalyse
De concurrentieanalyse helpt je om je concurrentie te begrijpen. Het biedt ondersteuning bij het vinden van je unieke positie in de markt. Met de analyse maak je een inschatting van de sterktes en zwaktes van je concurrenten. Met deze kennis over je concurrenten kun je effectieve strategieën kiezen die jouw concurrentievoordeel vergroten.

Stap 1: identificeer je concurrenten
Schrijf in de eerste drie rijen de namen op van maximaal drie concurrenten van je bedrijf. Om je te helpen om deze lijst samen te stellen, denk aan waar je klanten heen gaan als zij jouw product of dienst niet kopen. Wie biedt er dezelfde producten of diensten, of alternatieven? Waar gaan je klanten heen als ze jouw product of dienst niet kunnen kopen?

Stap 2: bepaal de sterktes en zwaktes van je concurrenten
Denk nu als een van je klanten. Waarom zou een klant voor een concurrent kiezen in plaats van jouw bedrijf? Je kunt dit omschrijven door na te denken over het aanbod van je concurrenten. Het zou nog beter zijn wanneer je je concurrenten bezoekt en zelf ervaart wat klanten ervaren. Schrijf drie sterktes op van elke concurrent. Bedenk ook waarom klanten niet naar deze concurrent gaan. Schrijf drie zwaktes op voor elke concurrent.

Stap 3: beschrijf je belangrijkste bevindingen
De laatste stap is het beschrijven van de belangrijkste bevindingen. Als je naar alle sterktes kijkt van je concurrenten, wat valt er dan op? Welke mogelijkheden zie je hierin? Beschrijf ook welke dingen je opvallen als je naar alle zwaktes van je concurrenten kijkt. Wat doen ze minder goed en wat kun je hiervan leren? Hoe voorkom je dezelfde fouten als je concurrenten.

Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.