Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Organisatie-eenheden Mintzberg

organisatieeenhedenmintzberg

 


Mintzberg onderkent vijf belangrijke eenheden van een organisatie: directie, middenkader, uitvoerders, technische staf en ondersteunende staf.

Het primaire proces en de gezagslijn hebben vorm gekregen in de basis van het model, technische staf en ondersteunende staf zijn indirect betrokkenen en hebben daarom een plek los van de basis. Mintzberg ziet dit model ook echt als een model waar je mee kunt spelen. Ook hier geldt weer: een model is een hulpmiddel op de werkelijkheid te benaderen.

Bron:  Mintzberg, H., Mintzberg over Management, De wereld van onze organisaties, Uitgeverij Business Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2004

 
 

Meer weten? Wij selecteerden de volgende boeken voor jou.

 

Aanvullende artikelen

Als kind deed je wat de leraar van je verwachtte

Veel medewerkers werken mechanistisch in hun organisatie. Ze doen wat hun gezegd wordt, ze worden als taakvolwassen bestempeld omdat ze hun handelingen uitvoeren zonder dat er direct toezicht nodig is. Wouter zegt hierover: ‘Ze doen zoals het ze ooit geleerd is om te doen. Ergens is dat ook wel logisch,

 

Tools om zelf toe te passen

Implementatieplan

Een nieuw proces ingericht, een nieuwe strategie ontwikkeld of we hebben een idee over een nieuwe organisatie-inrichting, maar hoe gaan we dit implementeren? Hieronder vind je een zeer uitgebreid implementatieplan. Misschien is het hele plan passend voor jouw situatie, misschien hoef je alleen maar delen van het implementatieplan te gebruiken.

 
Onderdeel organisatieanalyse - klik hier

Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.