Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Cultuurbeoordeling volgens het model van de concurrerende waarden

 
Cultuurbeoordeling volgens het model van de concurrerende waardenAcademicservice heeft een interessant artikel geplaatst met een andere insteek rondom het model van de concurrerende waarden. Het model van Cameron en Quinn kennen we vooral als een instrument om de cultuur van een organisatie te duiden met familiecultuur, hiërarchische cultuur, marktcultuur of adhocratiecultuur.
In dit artikel wordt gewerkt met vier kwadranten: samenwerkkwadrant, creëerkwadrant, concurreerkwadrant en beheerskwadrant.

 

 

 

 

 
 

Het samenwerkkwadrant staat voor de mensen, doelstellingen en processen die samenwerking bevorderen.
Het creëerkwadrant voor de mensen, doelstellingen en processen die worden geassocieerd met creativiteit, innovatie en visie.
Het concurreerkwadrant staat voor het soort mensen, doelstellingen en processen die worden geassocieerd met agressieve concurrentie en prestatie.
Het beheerskwadrant staat voor het soort mensen, doelstellingen en processen die leiden tot voorspelbare en betrouwbare prestaties.

De familiecultuur komt overeen met het samenwerkkwadrant (samenwerken, langetermijn-ontwikkeling, dingen samen doen).
De hiërarchische cultuur komt overeen met het beheerskwadrant (control, incrementeel, dingen goed doen).
De marktcultuur komt overeen met het concurreerkwadrant (competitie, korte termijn-ontwikkeling, dingen snel doen).
De adhocratiecultuur komt overeen met het creëerkwadrant (creëren, doorbraken, dingen eerst doen).

Download het artikel hier.

 
 
Managementmodellensite

Managementmodellensite is een site van professionals voor professionals en van docenten voor studenten. Onze drive zit in het ontwikkelen van mensen en organisaties en modellen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Of het nu gaat om een bondige uitleg van modellen, praktisch toepasbare tools en sjablonen of tips voor boeken en artikelen: managementmodellensite is dé site voor praktisch toepasbare informatie over modellen.

Wie zijn we?

De website wordt bijgehouden door gedreven professionals die elk op hun eigen manier een fascinatie hebben voor managementmodellen. Allemaal hebben we hands-on ervaring met de toepassing ervan bij het vormgeven aan organisaties en oplossen van problemen. Meestal hebben we ervaring als docent. We stellen onze kennis en ervaring graag ter beschikking voor algemeen gebruik. Wil je ons leren kennen? We stellen ons op de experts pagina aan je voor.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij managen niet alleen managementmodellensite.nl, maar zijn ook in ons dagelijks leven actief met ons vak bezig; bijvoorbeeld met het trainen en coachen van medewerkers en het vormgeven en verbeteren van organisaties. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Of heb je behoefte aan ondersteuning van een ervaren trainer, coach of adviseur? Neem dan gerust contact op. Er is een goede kans dat we je verder kunnen helpen.