Iedereen maakt weleens fouten in zijn leven. Sommige fouten zijn relatief klein, zoals per ongeluk op ‘Allen beantwoorden’ klikken en een privébericht naar je collega’s versturen. Andere kunnen langdurige gevolgen hebben, en dat geldt zeker voor je beleggingen. Een fout maken met je beleggingen kan je honderden, zo niet duizenden euro’s kosten. Sommige blunders zijn direct duidelijk, terwijl andere pas veel later in je leven aan het licht komen, wanneer de schade moeilijker te herstellen kan zijn. Gelukkig kun je deze valkuilen vermijden als je kiest voor beleggen in Nederlands vastgoed.
Het niet opbouwen van een spaarpotje voor noodgevallen
Hoewel beleggen je geld de kans geeft om te groeien, is het belangrijk om een spaarpotje opzij te zetten voor noodgevallen. Het is over het algemeen verstandig om ongeveer zes maanden aan essentiële uitgaven op een gemakkelijk toegankelijke rekening te zetten. Als je cv-ketel kapot gaat of je een hoge, onverwachte rekening krijgt, voorkomt je spaarpotje dat je leningen moet aangaan of beleggingen moet verkopen die mogelijk in waarde zijn gedaald.
Overhaaste beslissingen nemen
Wanneer de aandelenmarkten kelderen, is het gemakkelijk om in paniek te raken. Maar impulsieve reacties kunnen je financieel in een slechtere positie brengen. Het verkopen van beleggingen die in waarde zijn gedaald, riskeert dat verliezen zich kristalliseren. En als de markt plotseling herstelt, loop je mogelijk latere winsten mis. Als je moeite hebt om kalm te blijven wanneer de markten dalen, kan een financieel adviseur je helpen objectief en rationeel te beleggen.
Weigeren om verlies te nemen
Aan de andere kant is een andere veelgemaakte fout van beginnende beleggers: weigeren verlies te nemen en in plaats daarvan een onderpresterend aandeel aanhouden in de hoop dat de koers zich herstelt. Als de beleggings omstandigheden echter zijn veranderd, kan het je op de lange termijn veel geld kosten om je geld vast te zetten in een bedrijf met slechte vooruitzichten in plaats van te herinvesteren in iets met betere vooruitzichten.
Inflatie negeren
Je geeft er misschien de voorkeur aan om al je geld op een spaarrekening te houden, omdat beleggen vaak meer risico met zich meebrengt dan het aanhouden van contant geld. Als de rente op je spaargeld echter lager is dan de inflatie, zal de ‘werkelijke’ waarde ervan na verloop van tijd geleidelijk eroderen. Er zijn verschillende manieren om de eroderende impact van inflatie te beperken, maar de geschiedenis leert ons dat de aandelenmarkt op de lange termijn over het algemeen beter presteert dan contant geld.
Het niet diversifiëren
Je kent vast wel de uitdrukking: ‘Zet niet alles in op één kaart’. Als het om beleggen gaat, zijn dit wijze woorden om naar te leven. Door je geld te spreiden over verschillende activaklassen, waaronder contanten, aandelen en obligaties, en over verschillende sectoren en regio’s, kun je je verliezen minimaliseren wanneer één type belegging ondermaats presteert. Het samenstellen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille is niet eenvoudig om zelf te doen, maar een financieel adviseur kan je op weg helpen.