Voordelen van slimme verwarmingssystemen
Als we het hebben over een slim verwarmingssysteem, dan is het wel handig te weten welke voordelen het heeft. De investering voor een bedrijf is namelijk aanzienlijk, dus wil je er wel de nodige voordelen voor terug. Omdat we dat natuurlijk als geen ander begrijpen, hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.
Energiebesparing
Het eerste voordeel en voor veel bedrijven vaak het belangrijkste, is de energiebesparing die het je oplevert. Met behulp van slimme thermostaten kun je gemakkelijk energie besparen, zonder dat je werknemers hier hinder van hoeven te ondervinden. Zo kun je namelijk zelf instellen op welke momenten de temperatuur moet worden aangepast. Dit heeft als voordeel dat je dus ook niet bang hoeft te zijn dat je vergeet de verwarming uit te zetten en deze de hele nacht blijft verwarmen.
Comfort
Een fijne en comfortabele werkplek is natuurlijk ontzettend belangrijk. Door te kiezen voor een slimme thermostaat, kun je overal en altijd de temperatuur regelen. Dus stel dat je vergeten bent om de verwarming uit te zetten, dan kun je dit op afstand regelen. Andersom geldt natuurlijk ook. Zo zorg je dat het personeel het lekker warm heeft, doordat jij de thermostaat vast een paar graden hoger zet, zodat het lekker warm kan worden in de wintermaanden.
Gemak
Gemak dient de mens, dus ook wanneer je kiest voor een slimme thermostaat. Naast energiebesparing en comfort, zijn slimme verwarmingssystemen ook nog eens super eenvoudig in gebruik. Ze zijn makkelijk te installeren en te bedienen via apps of andere systemen. Zo kun je met een paar klikken de temperatuur instellen naar jouw wensen.
Wie zijn slimme verwarmingssystemen interessant?
Slimme verwarmingssystemen zijn interessant voor iedereen die graag controle wil hebben over het verwarmen van hun huis. Of je nu veel onderweg bent en de thermostaat vanaf afstand wilt kunnen bedienen of gewoon energiebewust wilt verwarmen, een slimme thermostaat biedt uitkomst. Daarnaast zijn deze systemen ook zeer geschikt voor mensen die waarde hechten aan comfort en gebruiksgemak. Het maakt dus niet uit of je nu een enorm kantoorpand hebt dat je op een praktische en duurzame manier wilt kunnen verwarmen of dat het gaat om een bedrijfshal.
Geschikt voor verschillende soorten kachels
Het verwarmen van een woning of bedrijfspand kan natuurlijk op verschillende manieren. Waar we vaak bij de oudere panden zien dat er wordt gekozen voor de traditionele manier van verwarmen, zijn er zoveel meer mogelijkheden. Wat dacht je van een petroleumkachel voor bijvoorbeeld in de kantine voor wat extra sfeer of een warmtepomp in een nieuw pand? Welk type verwarming je ook kiest, in vrijwel alle gevallen zijn deze ‘slim’ te maken.
Petroleumkachels
Voor het verwarmen van een enorme bedrijfshal is een petroleumkachel misschien niet de beste keuze, maar wel als het gaat om een wat kleinere ruimte. We zien namelijk steeds vaker dat bedrijven ervoor kiezen hun kantoren aan te passen naar een wat meer huiselijke stijl en het gericht verwarmen van ruimtes. Wat past er beter dan een mooie petroleumkachel van petroleumkachel.nl? Deze kachels zijn niet alleen een stuk zuiniger dan veel andere verwarmingssystemen, maar zorgen ook voor een hoop extra sfeer. Daarbij komt ook dat de moderne laserkachel varianten van dit soort kachels volledig zijn uitgerust met allerlei sensoren en je deze dus ook kunt koppelen aan een slimme thermostaat. Hoe handig is dat? Zo kun je dus via een app op je telefoon de temperatuur regelen, maar kun je ook een schema instellen, zodat de temperatuur automatisch omlaag gaat op het moment dat er niemand meer in het pand aanwezig is.
Centrale verwarming
De welbekende ‘centrale verwarming’ is een veelgebruikt verwarmingssysteem in Nederlandse huishoudens en dus ook bedrijfspanden. Bij dit systeem wordt warmte opgewekt in een centrale bron, zoals een CV ketel, en vervolgens via leidingen naar de verschillende ruimtes in het pand geleid. Hierdoor kun je op elk moment van de dag genieten van een aangename temperatuur, ongeacht het weer buiten. Het voordeel van centrale verwarming is dat het systeem snel en efficiënt werkt. Je kunt de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk regelen met behulp van thermostatische radiatorkranen, wat zorgt voor een optimale warmteverdeling en energiebesparing. Daarnaast kun je centrale verwarming combineren met andere duurzame verwarmingssystemen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, om ook direct de uitstoot te verminderen.
Warmtepompen
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een warmtepomp te laten installeren in het kader van verduurzamen. Dit systeem is dus ook bij uitstek geschikt om te koppelen aan een slimme thermostaat, waarmee je altijd en overal de temperatuur kunt regelen. Daarbij komt ook dat een warmtepomp een stuk energiezuiniger is, vooral als je zorgt dat je je eigen energie opwekt door middel van zonnepanelen.
Hoe werkt een slim verwarmingssysteem?
Bij een slim verwarmingssysteem denken we vaak aan een slimme thermostaat. Toch is dit allang niet meer het enige om de temperatuur op een makkelijke manier te kunnen regelen. Zo zijn er zoveel meer mogelijkheden, die we natuurlijk hieronder verder voor je uitlichten.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat is als het ware het brein van het verwarmingssysteem. Het heeft geavanceerde functies die het mogelijk maken om de temperatuur in een ruimte op afstand te regelen en in te stellen volgens je eigen persoonlijke voorkeuren. Door verbinding te maken met het internet kan de thermostaat ook informatie ontvangen over het weer en andere relevante data, wat helpt bij het optimaliseren van het energieverbruik.
App
Tegenwoordig doen we alles via onze smartphone. Hoe handig is het dan dat je ook je verwarming via een app op je telefoon kunt regelen? Zelfs voor een bedrijfspand van 1000 vierkante meter is dit geen enkel probleem. Dit heeft als voordeel dat je niet alleen de temperatuur op dat moment kunt aanpassen, maar ook gemakkelijk een schema kunt maken, bijvoorbeeld dat de temperatuur na 17.00 uur naar 19 graden gaat, omdat er dan niemand meer in het pand aanwezig is.
Sensoren
Als we het hebben over slimme ontwikkelingen, dan is dit er zeker één. Vooral in grote kantoorpanden zien we vaak dat er veel ruimtes zijn die een groot deel van de dag leeg staan. Dit zijn vaak vergaderruimtes of flexplekken voor wanneer iemand van de buitendienst een dag op kantoor is. Hoe handig is het dan om sensoren te hebben in een ruimte die precies kunnen uitlezen of er mensen aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan gaat de temperatuur automatisch omlaag. In het begin is het misschien even wennen omdat het de eerste paar minuten fris kan zijn, maar uiteindelijk heeft dit natuurlijk alleen maar voordelen.