Hoe zorg je ervoor dat je team gemotiveerd blijft?

Als leidinggevende is het niet alleen belangrijk om te zorgen voor het op de juiste manier overbrengen van de doelstellingen vanuit directie, maar ook om ervoor te zorgen dat je team gemotiveerd blijft. Er wordt niet voor niets altijd gezegd dat je als manager zo goed bent als het team. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de mensen die in je team zitten, een stuk productiever zijn op het moment dat ze gemotiveerd zijn, dan wanneer ze bijvoorbeeld als weken of zelfs maanden om iets vragen en ze steeds nul op rekest krijgen. Dit kan vaak al iets kleins zijn, zoals een andere bureaustoel, de verlichting die niet goed is of de hoeveelheid werkzaamheden die ze krijgen toegeschoven. Om ervoor te zorgen dat je team gemotiveerd blijft, wordt er van jou als manager dus het nodig gevraagd. Hoe je dit doet, leggen wij je uiteraard allemaal uit.

Zorg voor een duidelijke visie

Een van de belangrijkste aspecten bij het motiveren van je team is het hebben van een duidelijke visie. Wat is het doel, hoe wil je dit doel bereiken en wat wordt er van het team verwacht. Stel dat jullie dit jaar als doel hebben om het hoogste aantal van de teddy mom bag online te verkopen, dan wil je natuurlijk wel weten op welke manier dit gaat gebeuren. Binnen het team heeft namelijk iedereen een andere rol en alleen samen kunnen jullie dit doel bereiken. Aan jou als manager dus de taak om dit tot in detail uit te werken en over te brengen op de rest van het team.

Geef je teamleden erkenning

We hebben het vaak wel over salarisverhoging als het gaat om een stuk herkenning vanuit een werkgever. Nu snappen de meesten van ons ook wel dat dit echt niet alles is en een blijk van waardering ook op allerlei andere manieren gegeven kan worden. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld bij het behalen van een doelstelling met het hele team ergens een hapje te gaan eten of de vrouwen een shopper voor dames te kopen en de mannen een laptoptas? Dit zijn vaak de kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat je team de volgende keer nog even een stapje harder doet, waardoor ook jij uiteindelijk zal worden beloond door de directie.

Geef ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Bied je teamleden de mogelijkheid om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit kan door middel van trainingen, workshops of coaching. Stimuleer je teamleden om nieuwe vaardigheden aan te leren en hun bestaande kennis en expertise verder te ontwikkelen. Door te investeren in de persoonlijke groei van je teamleden laat je zien dat je hen waardeert en geeft hen de kans om te groeien, wat uiteindelijk ook ten goede komt aan de organisatie.

Zorg voor een positieve werkomgeving

Een positieve werkomgeving is ontzettend belangrijk voor het behouden van motivatie binnen een team. Creëer een sfeer waarin open communicatie, vertrouwen en respect centraal staan. Luister naar de ideeën en suggesties van je teamleden en neem deze serieus. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede werk-privébalans en eventuele zorgen of problemen van je teamleden serieus te nemen.