Verschillende modellen om waarde vastgoed te berekenen

Heb jij vastgoed en wil je graag weten wat de waarde hiervan is? Dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Uiteraard is het raadzaam om een taxateur in te schakelen, zodat je precies weet hoeveel alles waard is, maar ook dan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen op welke manier je dit zou willen en volgens welk model, zoals we dit ook wel noemen. Mocht blijken dat één van je bezittingen enorm is gestegen, dan kun je er ook voor kiezen om dit geld te herinvesteren in een vastgoedfonds van Fortus. Het voordeel van Fortus, is dat je rendement niet alleen kan oplopen tot wel 8,5 procent, maar je ook maandelijks kunt laten uitbetalen. Meer informatie over beleggen in de verschillende vastgoedfondsen lees je op de website van Fortus waar je ook direct vrijblijvend een gesprek kunt inplannen met één van de ervaren adviseurs.

Vergelijkingswaarde methode

De eerste methode die we met je willen bespreken dat is de vergelijkingswaarde methode is een veelgebruikte methode om de waarde van een onroerend goed te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar recent verkochte objecten die vergelijkbaar zijn in termen van locatie, oppervlakte, bouwjaar, staat van onderhoud en bijzondere kenmerken zoals een tuin of garage. Deze methode is relatief eenvoudig toe te passen, vooral voor woningen, maar kan beperkt worden door de beschikbaarheid van voldoende vergelijkbare objecten, met name in nichemarkten.

De waarde in het gebruiksdoel

De waarde in het gebruiksdoel, ook wel de income capitalization approach genoemd, baseert de waarde van een onroerend goed op de inkomsten die het genereert. Dit wordt vaak gedaan door te kijken naar de huurinkomsten die het object oplevert. Hierbij worden factoren als de huurprijs, de levensduur van het object, het risico op leegstand en het gewenste vermogensrendement meegewogen. Deze methode is objectief omdat ze gebaseerd is op concrete cijfers, maar is niet geschikt voor objecten die niet verhuurd worden of waarvoor geen betrouwbare huurprijs gegevens beschikbaar zijn.

Waarde in het alternatieve gebruik

De waarde in het alternatieve gebruik kijkt naar de hoogste en best mogelijke bestemming waarvoor een onroerend goed gebruikt zou kunnen worden. Hierbij worden factoren als mogelijke herontwikkeling, veranderingen in bestemmingsplannen en de kosten die gepaard gaan met deze ontwikkelingen meegewogen. Deze methode biedt inzicht in de potentiële waardeverhogende mogelijkheden van een object. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat deze methode vaak speculatief is en afhankelijk van toekomstige ontwikkelingen die moeilijk te voorspellen zijn.

Waarde in het geheel

Bij deze methode wordt de waarde van het gehele onroerend goed bepaald, waarbij alle componenten zoals grond, gebouwen en eventuele inventaris samen worden beschouwd. Er wordt gekeken naar de totale waarde die het object als geheel vertegenwoordigt, waarbij ook rekening wordt gehouden met eventuele synergie-effecten tussen de verschillende componenten. Deze methode geeft een volledig beeld van de waarde, maar kan complex zijn en vereist een diepgaande analyse. Niet iets wat je dus zo even zelf kunt uitvoeren.