Welk model gebruik je om de waarde van je bedrijf te berekenen

Ben je benieuwd naar de waarde van je bedrijf en hoe je deze kunt berekenen door middel van verschillende modellen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in. Misschien wil je gewoon meer inzicht krijgen in de waarde van je onderneming, of overweeg je om je bedrijf te verkopen. Het is essentieel dat je kunt vertrouwen op de geschatte waarde. Maar hoe bereken je de waarde van je bedrijf? Lees er hier meer over!

De EBITDA-multiples

Dit is een van de meest gebruikte modellen die bedrijven zoals Anno1982 gebruiken.  Maar wat is de bedoeling hiervan en wat betekent het? EBITDA is de afkorting in het Engels voor ‘Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization.’ Het is echter belangrijk om te onthouden dat het gaat om een indicatieve waardebepaling op basis van dit model uit jouw sector. Hier kom je achter door online een vragenlijst in te vullen, ook wel een calculator genoemd. Heb je de EBITDA-multiples voltooid? Houd je mail dan goed in de gaten, want vaak ontvang je de uitslag per mail.

Vergelijkbare waardering (CCA)

Het onderzoeken van de verschillende modellen die de waarde van je bedrijf kunnen berekenen, is geen eenvoudige opgave. Een ander model om de waarde tijdens de verkoop bedrijf te bepalen, is de Comparable Company Analysis (CCA). Maar wat houdt dit precies in? Bij CCA vergelijk je jouw bedrijf met andere vergelijkbare bedrijven binnen dezelfde sector. Let hierbij op aspecten zoals financiën, koers-winstverhouding en EBIT- of EBITDA-multiples.

Bekijk de marktwaarde (MC)

Misschien lijkt deze methode voor het bepalen van de waarde van je bedrijf vanzelfsprekend, maar het is van cruciaal belang dat deze niet over het hoofd gezien worden. Het analyseren van de marktwaarde, vaak aangeduid met de Engelse term ‘Market Capitalization’, vormt een onderdeel van het waarderingsproces. Bij vergelijkbare bedrijven is het berekenen van de marktwaarde relatief eenvoudig. Dit doe je door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers. Op deze manier krijg je een snelle indicatie van de waarde van je bedrijf, zoals deze door de markt wordt vastgesteld.

Liquidation Value

Om het wat gemakkelijker voor je te maken, verwijst deze Engelse term naar ‘opruimingswaarde’. Maar wat houdt dit precies in? Wil je je bedrijf vandaag nog verkopen of snel een inschatting van de waarde krijgen met deze methode? Dan is dit de juiste oplossing, want de waarde wordt berekend met de veronderstelling dat het bedrijf vandaag verkocht wordt. Houd ook rekening met elementen zoals de verkoop van activa en het afbetalen van schulden. Maak je je zorgen dat je bedrijf het misschien niet zal redden? In dat geval is deze methode bijzonder nuttig in uitdagende situaties.