Het printen van boeken is al een kunst die honderden jaren oud is. Lang geleden werd het mogelijk om op grote schaal boeken te printen met behulp van een drukmachine. In het oude Azië werd ook al lang papier gebruikt omdat het zo’n handige methode is om informatie te bewaren. Vandaag de dag is het ook goed mogelijk voor mensen zonder peperdure apparatuur om boeken te printen. Dit kan zowel thuis gebeuren, maar ook met behulp van de vele ondernemingen die zich hebben gespecialiseerd in het printen voor anderen. Deze staan vaak bekend als copyshops, maar nemen ook grotere vormen aan zoals bij een drukkerij.
Waar is het handiger om te printen?
Wanneer je boeken wil gaan printen, zijn er veel factoren die een rol spelen. Ten eerste is er de methode van printen. Zo is het tegenwoordig goed mogelijk om vanuit huis te printen met bijvoorbeeld een HP cartridge. Dit wordt meer aangeraden voor wanneer een klein aantal oplages al voldoende is. Het thuis printen geeft ook gemakkelijker toegang omdat er geen onderhandelingen hoeven plaats te vinden en het tarief duidelijk is. Naast het thuis printen is er nog een andere optie. Dit is het gebruik maken van professionele print services zoals de eerder genoemde copyshop of drukkerij. Dit is vaak beter voor een groter aantal oplages. Naast de competitievere kosten hebben ze ook ervaring met het maken van een kwalitatief goede oplage. Ook hebben ze een breder scala aan formaten.
Het kiezen van de juiste details
Wanneer een boek geprint moet worden is er een groot aantal details om rekening mee te houden, zoals de papierkeuze. Afhankelijk van het gewenste eindproduct verschilt het juiste papier namelijk. Er is het ‘gewone’ papier wat veelal gebruikt wordt voor documenten en brieven, dit papier is goedkoper en werkt zeer goed voor snelle uitdraaien met bijvoorbeeld een HP OfficeJet Pro 9010 inkjetprinter, die HP 963 cartridges gebruikt. Echter kan je ook kiezen voor zwaarder papier, dit kan een betere uitstraling hebben, omdat het een meer premium look-and-feel heeft. Er kan ook na worden gedacht over de glans van het papier. De meeste leesboeken, zeker fictieboeken, zijn mat en spiegelen niet. Dit is erg anders dan sommige boeken waar veel foto’s en illustraties in zitten. Deze zijn geregeld minder mat.
Het kiezen tussen kleur en zwart-wit
Bij het printen van een boek is het ook goed om van tevoren te bedenken of het in kleur moet of niet. Wederom zijn fictieboeken vaak in zwart-wit geprint. Dit komt doordat ze vooral bedoeld zijn om te lezen, zonder afleidingen van plaatjes. Een tekstboek is natuurlijk ook bedoeld om te lezen, maar vaak zijn er veel illustraties en afbeeldingen te vinden. Denk hierbij aan een biologieboek vol met anatomische plaatjes, het is fijn als dit in kleur is gedrukt. Hetzelfde geldt voor grafieken, zodat de verschillende lijnen uit elkaar kunnen worden gehouden. In kleur printen zal nooit zo goedkoop zijn als in zwart-wit. Dit is dus ook een belangrijke factor om rekening mee te houden.