Uitgebreide beschrijving value chain voor ASML

ASML is een toonaangevend Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van geavanceerde lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf is opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland. ASML staat bekend om zijn innovatieve technologieën en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de chipindustrie.

Binnen de waardeketen van Porter heeft ASML een duidelijke focus op de primaire activiteiten van inkoop, productie, marketing en verkoop en service. Het bedrijf heeft ook sterke ondersteunende activiteiten op het gebied van technologieontwikkeling, menselijke hulpbronnen en infrastructuur.


Uitgebreide analyse zorgorganisatie 's Heeren Loo met waardeketen van Porter - klik hier Uitgebreide analyse UWV met waardeketen van Porter - klik hier

Inkomende logistiek

Inkomende logistiek is een belangrijke primaire activiteit binnen de waardeketen van ASML. Het is het proces van het verkrijgen en ontvangen van grondstoffen, materialen, onderdelen en andere inputs die nodig zijn voor de productie van ASML’s machines en systemen. De inkomende logistiek van ASML is geoptimaliseerd om een efficiënte en gestroomlijnde toeleveringsketen te creëren die betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige inputs biedt om de productieprocessen van ASML te ondersteunen.

Een belangrijke factor in de inkomende logistiek van ASML is het vermogen om op tijd en op de juiste plaats de juiste onderdelen en materialen te krijgen. ASML werkt nauw samen met haar leveranciers om de levering en kwaliteit van de inputmaterialen te waarborgen. ASML heeft in de loop der jaren haar leveranciersbestand verkleind om alleen te werken met betrouwbare leveranciers die hoogwaardige onderdelen en materialen kunnen leveren en tegelijkertijd een hoge mate van betrouwbaarheid en service bieden. Dit heeft de betrouwbaarheid en kwaliteit van de inkomende logistiek van ASML versterkt.

Een ander belangrijk aspect van de inkomende logistiek van ASML is het vermogen om de kwaliteit van de ontvangen onderdelen en materialen te controleren. ASML maakt gebruik van verschillende kwaliteitscontroles en inspecties om ervoor te zorgen dat alle onderdelen en materialen voldoen aan de vereiste specificaties. De kwaliteit van de inkomende logistiek heeft directe invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke producten van ASML.

ASML maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals RFID en barcodes om de traceerbaarheid van alle inputmaterialen en onderdelen te waarborgen. Dit biedt ASML een hoge mate van zichtbaarheid en controle over de toeleveringsketen en stelt hen in staat om snel te reageren op eventuele problemen die zich voordoen. Dit draagt bij aan de efficiëntie en effectiviteit van de inkomende logistiek van ASML.

Ten slotte investeert ASML continu in de ontwikkeling van haar toeleveringsketen. Dit omvat het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsverbanden en het uitbreiden van de leveranciersbasis om ervoor te zorgen dat ASML voldoende inputmateriaal en onderdelen heeft om aan de groeiende vraag te voldoen. Door deze aanpak kan ASML haar toeleveringsketen flexibel houden en zich aanpassen aan veranderingen in de vraag en in de marktomstandigheden.

Productie

ASML produceert hoogwaardige lithografiesystemen die worden gebruikt voor het produceren van microchips. Het productieproces van ASML is zeer complex en omvat verschillende stappen, waaronder ontwerp, engineering, fabricage, assemblage en testen van de lithografiesystemen.

Het productieproces van ASML begint met het ontwerp van de lithografiesystemen. Het bedrijf heeft een grote groep ingenieurs in dienst die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van deze systemen. Het ontwerpproces omvat het bepalen van de specificaties van het systeem en het selecteren van de materialen die nodig zijn voor de productie. Dit is een cruciaal onderdeel van het productieproces, omdat de kwaliteit van de lithografiesystemen afhangt van de nauwkeurigheid van het ontwerp.

Na het ontwerpen van de lithografiesystemen, gaat ASML verder met het fabriceren van de verschillende onderdelen van de systemen. De fabricage van de onderdelen vindt plaats in verschillende fabrieken, verspreid over de hele wereld. Deze onderdelen worden vervolgens geassembleerd in een eindproduct in een van de productiefaciliteiten van ASML.

Het productieproces van ASML is zeer geavanceerd en maakt gebruik van de nieuwste technologieën en innovaties. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om de productieprocessen te verbeteren en de productkwaliteit te verhogen. Zo heeft ASML bijvoorbeeld geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe productiemethoden, zoals extreme ultraviolet lithografie, om de productie van microchips nog verder te verbeteren.

Na de productie worden de lithografiesystemen uitgebreid getest om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van ASML en de klanten. Dit omvat tests op verschillende niveaus, van individuele onderdelen tot het volledige systeem.

In termen van de samenhang tussen de primaire activiteit productie en andere activiteiten in de waardeketen van Porter, is het duidelijk dat productie afhankelijk is van de inkomende logistiek voor de levering van grondstoffen en componenten. Daarnaast speelt technologieontwikkeling een belangrijke rol bij het verbeteren van het productieproces van ASML en het ontwikkelen van nieuwe productiemethoden. Het HR-management speelt ook een cruciale rol bij het aantrekken van gekwalificeerd personeel om het productieproces uit te voeren en te verbeteren. Ten slotte is de after-sales service belangrijk om ervoor te zorgen dat de lithografiesystemen op de juiste manier worden geïnstalleerd en onderhouden, wat bijdraagt ​​aan de algehele klantervaring en klanttevredenheid.

Uitgaande logistiek

Voor ASML is uitgaande logistiek van cruciaal belang, omdat het bedrijf wereldwijd actief is en zijn klanten in verschillende delen van de wereld heeft.

ASML verzendt zijn producten vanuit de productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten en Korea naar klanten over de hele wereld. Het bedrijf werkt samen met grote logistieke dienstverleners om de levering van zijn machines te coördineren. Dit omvat transport, douaneafhandeling en levering aan de eindbestemming van de klant.

ASML hanteert een just-in-time-leveringsmodel, wat betekent dat het bedrijf pas levert op het moment dat de klant klaar is om de machine te ontvangen en te installeren. Dit zorgt ervoor dat de klant niet hoeft te wachten op de levering van de machine en vermindert ook de noodzaak voor klanten om grote voorraden van ongebruikte machines te houden.

Naast het verzenden van de machines, biedt ASML ook uitgebreide ondersteuning aan klanten tijdens de installatie en het opstarten van de machine. Dit omvat technische ondersteuning, training en advies om ervoor te zorgen dat de klant de machine op de juiste manier kan gebruiken en er het maximale uit kan halen.

Klanttevredenheid is van cruciaal belang voor ASML en de uitgaande logistiek speelt hierbij een belangrijke rol. Door nauw samen te werken met logistieke dienstverleners en klanten te voorzien van uitgebreide ondersteuning, zorgt ASML ervoor dat zijn machines op tijd en in goede staat bij de klant aankomen, wat de klanttevredenheid ten goede komt.

Marketing en verkoop

De primaire activiteit van marketing en verkoop in de waardeketen van Porter voor ASML omvat alle activiteiten die gericht zijn op het verkopen van hun producten en diensten en het opbouwen van relaties met klanten.

ASML richt zich op de marketing en verkoop van hun geavanceerde lithografiesystemen aan klanten in de halfgeleiderindustrie. Een belangrijk aspect van hun marketingstrategie is het onderhouden van nauwe relaties met klanten en het bieden van uitstekende klantenservice. Door klanten te voorzien van hoogwaardige systemen die aan hun specifieke behoeften voldoen, heeft ASML een sterke positie opgebouwd in de markt en blijven klanten terugkomen voor toekomstige aankopen.

ASML heeft ook een sterke online aanwezigheid, met een uitgebreide website die productinformatie, handleidingen en klantenservice-informatie biedt. Daarnaast maakt ASML gebruik van sociale media en andere digitale kanalen om hun producten en diensten te promoten en om te communiceren met klanten.

Een belangrijk aspect van de verkoopactiviteiten van ASML is het ontwikkelen van nauwe relaties met klanten in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf heeft accountmanagers die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van deze relaties en het ontwikkelen van nieuwe klanten. Door te begrijpen wat de behoeften van klanten zijn en wat hun uitdagingen zijn, kan ASML zijn producten en diensten beter afstemmen op hun specifieke behoeften en zo waarde toevoegen aan hun bedrijfsactiviteiten.

ASML werkt ook samen met partners in de halfgeleiderindustrie om de verkoop van hun producten te stimuleren. Deze partners kunnen bijvoorbeeld chipfabrikanten zijn die de lithografiesystemen van ASML gebruiken om hun eigen productieprocessen te verbeteren. Door samen te werken met deze partners kan ASML zijn producten en diensten beter afstemmen op de behoeften van klanten en de waarde die het aan de industrie levert vergroten.

Kortom, de primaire activiteit van marketing en verkoop in de waardeketen van Porter voor ASML omvat het onderhouden van nauwe relaties met klanten, het bieden van uitstekende klantenservice, het ontwikkelen van nieuwe klanten, het werken met partners en het stimuleren van de verkoop van hun producten en diensten. Deze activiteiten zijn allemaal gericht op het creëren van waarde voor klanten en het versterken van de positie van ASML in de halfgeleiderindustrie.

Service

Service omvat alle activiteiten die nodig zijn om klanten te ondersteunen nadat ze een product hebben gekocht, zoals reparaties, onderhoud, installatie en training. Bij ASML is service van cruciaal belang omdat de machines zeer complex zijn en klanten van over de hele wereld komen om ze te kopen. Om ervoor te zorgen dat de machines altijd optimaal presteren, biedt ASML een scala aan diensten aan.

Een belangrijk onderdeel van de service-activiteit bij ASML is reparatie en onderhoud. ASML heeft een wereldwijd netwerk van servicecentra en technici die kunnen worden ingezet om problemen met de machines op te lossen en onderhoud uit te voeren. Dit is van cruciaal belang omdat de machines complex zijn en kleine defecten al snel kunnen leiden tot grote problemen. Door middel van onderhoudscontracten en remote monitoring van machines kan ASML proactief problemen aanpakken voordat ze ernstiger worden.

Een ander belangrijk aspect van de service-activiteit bij ASML is training en opleiding. ASML biedt trainingen en opleidingen aan klanten en technici om hen te helpen de machines beter te begrijpen en onderhouden. Dit is essentieel omdat de machines zo complex zijn dat er specialistische kennis nodig is om ze goed te kunnen bedienen. ASML heeft hiervoor speciale trainingscentra opgericht, waar klanten en technici kunnen leren hoe ze de machines moeten bedienen en onderhouden.

Verder biedt ASML ook installatiediensten aan, waarbij ervaren technici naar de klant toe gaan om de machines te installeren en te testen. Dit is van cruciaal belang omdat de machines erg groot en complex zijn, en de installatie zeer nauwkeurig moet gebeuren om optimale prestaties te garanderen. ASML biedt ook consultancy-diensten aan, waarbij experts kunnen worden ingezet om klanten te helpen bij het oplossen van problemen en het verbeteren van hun processen.

Ten slotte heeft ASML ook een speciale afdeling voor reserveonderdelen en logistiek. Deze afdeling zorgt ervoor dat reserveonderdelen snel beschikbaar zijn voor klanten, zodat eventuele reparaties zo snel mogelijk kunnen worden uitgevoerd. ASML werkt samen met logistieke partners om ervoor te zorgen dat de onderdelen op tijd en op de juiste plaats worden afgeleverd. Door middel van deze diensten zorgt ASML ervoor dat klanten altijd kunnen rekenen op optimale prestaties van hun machines.

Technologieontwikkeling

De ondersteunende activiteit van technologieontwikkeling in de waardeketen van Porter speelt een cruciale rol in de strategie van ASML. ASML heeft zijn positie als marktleider in de productie van lithografie-apparatuur voor de halfgeleiderindustrie te danken aan zijn continue investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De activiteit omvat het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de prestaties en kwaliteit van de apparatuur te verbeteren, evenals het verbeteren van bestaande processen om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen.

ASML besteedt aanzienlijke middelen aan onderzoek en ontwikkeling, met name in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals extreme ultraviolet (EUV) lithografie. EUV-technologie stelt ASML in staat om kleinere en complexere chips te produceren, waardoor klanten hun prestaties en functionaliteit kunnen verbeteren. Het ontwikkelen van deze nieuwe technologieën vereist een nauwe samenwerking met klanten, universiteiten en onderzoekscentra over de hele wereld.

ASML heeft een speciale afdeling voor onderzoek en ontwikkeling, met meer dan 6.500 onderzoekers en ingenieurs die werken aan nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf heeft ook samenwerkingsverbanden en joint ventures met andere bedrijven om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te versnellen.

Naast het ontwikkelen van nieuwe technologieën is ASML ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en processen. Het bedrijf werkt samen met klanten en partners om nieuwe materialen te ontwikkelen die geschikt zijn voor de productie van halfgeleiders. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe metalen en legeringen die de prestaties van halfgeleiders verbeteren.

Inkoop

De ondersteunende activiteit inkoop in de waardeketen van Porter voor het bedrijf ASML is van groot belang, aangezien het bedrijf afhankelijk is van een groot aantal toeleveranciers om zijn producten te kunnen maken. Inkoop omvat alle activiteiten die nodig zijn om grondstoffen, materialen en andere benodigdheden te verwerven voor de productie van de lithografiesystemen van ASML. Hierbij gaat het voornamelijk om de aankoop van componenten en materialen die nodig zijn om de systemen te bouwen en te assembleren.

ASML richt zich op het aankopen van componenten van hoge kwaliteit die voldoen aan strenge specificaties en die op tijd geleverd worden. Om dit te bereiken, heeft ASML een uitgebreid netwerk van toeleveranciers ontwikkeld en onderhoudt het goede relaties met hen. Dit stelt ASML in staat om producten te verkrijgen die voldoen aan hun specificaties en op tijd geleverd worden.

De toeleveranciers van ASML zijn voornamelijk fabrikanten van componenten en materialen. ASML streeft ernaar om de beste toeleveranciers te selecteren op basis van hun kwaliteit, capaciteit, betrouwbaarheid en prijs. Om dit te bereiken, gebruikt ASML geavanceerde methoden voor toeleveranciersbeheer en -evaluatie om de prestaties van elke toeleverancier te volgen en te beoordelen.

Een ander belangrijk aspect van de inkoopactiviteit van ASML is het beheer van de toeleveringsketen. Dit omvat het beheer van de levering van materialen en componenten van toeleveranciers naar de verschillende ASML-locaties. ASML werkt samen met zijn toeleveranciers om ervoor te zorgen dat de benodigde materialen en componenten op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden beschikbaar zijn.

Daarnaast werkt ASML nauw samen met zijn toeleveranciers om nieuwe en verbeterde producten te ontwikkelen. Dit omvat onder meer het delen van specificaties en ontwerpen, het uitvoeren van gezamenlijke ontwikkelingsprojecten en het testen van nieuwe producten en materialen. Dit stelt ASML in staat om innovatieve producten te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van de klanten en die kunnen worden geproduceerd tegen lagere kosten.

In termen van IT-systemen gebruikt ASML geavanceerde software om de toeleveringsketen te beheren en de voorraden te beheren. Dit stelt ASML in staat om nauwkeurig de behoeften van de klant te voorspellen en ervoor te zorgen dat de benodigde materialen en componenten op tijd beschikbaar zijn.

Human resources management

De ondersteunende activiteit human resources management (HRM) in de waardeketen van Porter richt zich op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van getalenteerde medewerkers om zo de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. ASML staat bekend om zijn innovatieve karakter en hoge technische competenties, waardoor het bedrijf sterk afhankelijk is van goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers.

Het HRM-proces van ASML begint met het aantrekken van geschikte kandidaten. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende wervingskanalen, zoals online vacaturebanken, social media en universiteitscampussen om een breed publiek te bereiken. ASML heeft ook een referral-programma waarbij medewerkers worden aangemoedigd om geschikte kandidaten aan te dragen. Dit draagt bij aan het aantrekken van medewerkers die passen bij de cultuur en waarden van ASML.

Vervolgens richt ASML zich op het ontwikkelen van haar medewerkers. Het bedrijf biedt diverse opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s aan, variërend van technische trainingen tot leiderschapstrainingen. ASML stimuleert ook haar medewerkers om te blijven leren en zichzelf te ontwikkelen, door middel van interne opleidingen en loopbaanbegeleiding.

Naast het ontwikkelen van haar medewerkers richt ASML zich ook op het behouden van talent. Dit wordt gedaan door het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf heeft ook een actief beleid om medewerkers te betrekken bij het bedrijf, bijvoorbeeld door middel van interne communicatie en medewerkersparticipatieprogramma’s.

Een ander belangrijk aspect van HRM bij ASML is diversiteit en inclusie. Het bedrijf streeft ernaar om een diverse en inclusieve werkomgeving te creëren, waarin alle medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Het bedrijf heeft verschillende programma’s en initiatieven opgezet om diversiteit en inclusie te bevorderen, zoals mentorprogramma’s en trainingen.

De ondersteunende activiteit HRM is nauw verbonden met de andere activiteiten in de waardeketen van ASML. Een goed opgeleid en gemotiveerd personeelsbestand is essentieel voor het succes van de productie, de verkoop en de service-activiteiten van het bedrijf. Het HRM-beleid van ASML draagt bij aan het ontwikkelen en behouden van medewerkers met de juiste kwalificaties en vaardigheden die nodig zijn om hoogwaardige producten en diensten te leveren aan klanten.

Infrastructuur

Infrastructuur is een belangrijke ondersteunende activiteit in de waardeketen van Porter voor ASML, omdat het bedrijf afhankelijk is van geavanceerde technologieën en infrastructuren om zijn activiteiten uit te voeren. De infrastructuur van ASML omvat alle fysieke middelen en digitale systemen die nodig zijn om de processen in de waardeketen van het bedrijf te ondersteunen. Deze omvatten de fabrieken waar de lithografische machines worden geproduceerd en getest, de kantoren waar de administratieve en ondersteunende taken worden uitgevoerd en de IT-infrastructuur die de kernprocessen van het bedrijf ondersteunt.

ASML heeft verschillende geavanceerde productiefaciliteiten in Nederland, VS en Taiwan. Het bedrijf investeert ook voortdurend in nieuwe productiefaciliteiten en -technologieën om zijn productieproces te verbeteren en zijn concurrentiepositie te behouden. De productiefaciliteiten van ASML worden continu aangepast en geoptimaliseerd om de productiekosten te verlagen, de productiekwaliteit te verbeteren en de productiviteit te verhogen.

Daarnaast heeft ASML ook een uitgebreide IT-infrastructuur en digitalisering van zijn kernprocessen, zoals ontwerp, productie, kwaliteitscontrole en distributie. ASML maakt bijvoorbeeld gebruik van geavanceerde systemen voor productontwerp, zoals 3D-modellering en simulatie, waardoor het bedrijf zijn producten sneller en efficiënter kan ontwikkelen. Bovendien heeft het bedrijf geavanceerde systemen voor supply chain management en voorraadbeheer, waardoor het bedrijf in staat is om efficiënt te communiceren en samen te werken met zijn leveranciers en klanten.

Ten slotte investeert ASML ook in duurzame technologieën en infrastructuur om zijn impact op het milieu te minimaliseren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een programma opgezet om de energie-efficiëntie van zijn productieprocessen te verbeteren en maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen op zijn productielocaties. Door te investeren in duurzame technologieën en infrastructuur kan ASML zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en tegelijkertijd kosten besparen op de lange termijn.

Onderlinge afhankelijkheid van de activiteiten

Binnen de waardeketen van Porter spelen de primaire en ondersteunende activiteiten van ASML nauw met elkaar samen en zijn ze onderling afhankelijk om het succes van het bedrijf te garanderen.

De inkoopactiviteit van ASML is bijvoorbeeld nauw verbonden met de technologieontwikkeling activiteit. ASML investeert aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat het altijd voorop blijft lopen in de nieuwste technologieën. Door deze investeringen kan ASML nieuwe producten en diensten ontwikkelen en deze op de markt brengen. Om deze producten en diensten te ontwikkelen heeft ASML bepaalde materialen, apparatuur en software nodig, welke verkregen worden via inkoop. Dit betekent dat de kwaliteit van de inkoopactiviteit rechtstreeks van invloed is op de technologieontwikkelingactiviteit en vice versa.

De activiteit productie is afhankelijk van zowel inkomende logistiek als technologieontwikkeling. ASML moet ervoor zorgen dat alle benodigde onderdelen op tijd worden geleverd om producten te kunnen maken en tegelijkertijd moeten de producten worden vervaardigd met behulp van de nieuwste technologieën en technieken om concurrerend te blijven op de markt. Het is dus belangrijk dat ASML een goede samenwerking heeft met leveranciers van onderdelen en materialen om de benodigde componenten tijdig te ontvangen. Bovendien moet de technologieontwikkeling van ASML zich concentreren op het ontwikkelen van productiemethoden die het mogelijk maken om producten sneller en efficiënter te produceren, wat rechtstreeks van invloed is op de productiviteit en winstgevendheid van het bedrijf.

Marketing en verkoop is ook nauw verbonden met de inkomende logistiek en productie activiteiten. Het is belangrijk dat ASML zijn producten op de markt brengt met behulp van effectieve marketing- en verkoopstrategieën om ervoor te zorgen dat de producten worden verkocht en de omzet van het bedrijf toeneemt. Om succesvol te zijn op de markt, moet ASML ervoor zorgen dat zijn producten op tijd en in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn, wat betekent dat ASML een efficiënte inkomende logistiek en productieactiviteit moet hebben.

De serviceactiviteit van ASML is ook afhankelijk van technologieontwikkeling en inkomende logistiek. Wanneer een klant een probleem heeft met een product, is het belangrijk dat ASML snel en effectief reageert om het probleem op te lossen. Dit vereist dat ASML toegang heeft tot de nieuwste technologieën en materialen en dat deze op tijd beschikbaar zijn. Dit betekent dat de activiteiten van technologieontwikkeling en inkomende logistiek direct van invloed zijn op de prestaties van de serviceactiviteit van het bedrijf.

Impact op de marge

De primaire en ondersteunende activiteiten binnen de waardeketen van Porter hebben allemaal invloed op de marge van ASML, zowel positief als negatief.

De inkomende logistiek, waarbij ASML grondstoffen en onderdelen inkoopt, heeft invloed op de kostprijs van de producten. Door het efficiënter inkopen en plannen van de logistiek kan ASML de kosten van inkoop en opslag verlagen en daarmee de marge verhogen.

Vervolgens heeft de productieactiviteit een belangrijke invloed op de kwaliteit van de producten en daarmee op de klanttevredenheid en het marktaandeel van ASML. Door efficiënter en effectiever te produceren kan ASML de kwaliteit verhogen en tegelijkertijd de kosten verlagen, wat de marge positief beïnvloedt.

De marketing- en verkoopactiviteit heeft een directe invloed op de omzet van ASML. Door de producten beter te positioneren en meer klanten te werven kan ASML de omzet verhogen en daarmee ook de marge.

De uitgaande logistiek, waarbij de producten worden vervoerd naar de klant, heeft invloed op de klanttevredenheid. Door de logistiek efficiënter in te richten kan ASML de leveringstijden verkorten en daarmee de klanttevredenheid verhogen.

De serviceactiviteit heeft invloed op de klanttevredenheid en de loyaliteit van klanten. Door een goede service te bieden kan ASML klanten behouden en nieuwe klanten aantrekken. Dit heeft positieve invloed op de omzet en de marge.

Op het gebied van ondersteunende activiteiten heeft de technologieontwikkeling een directe invloed op de innovatie en de kwaliteit van de producten van ASML. Door te blijven innoveren kan ASML haar positie in de markt versterken en de marge verhogen.

De inkoopactiviteit heeft invloed op de inkoopkosten van grondstoffen en onderdelen. Door slim in te kopen kan ASML de kosten verlagen en daarmee de marge verhogen.

Het human resources management heeft invloed op de kwaliteit van het personeel en daarmee op de efficiëntie en effectiviteit van de activiteiten van ASML. Door het personeel goed te managen en te ontwikkelen kan ASML de kwaliteit verhogen en daarmee ook de marge.

Tot slot heeft de infrastructuuractiviteit invloed op de efficiëntie van de bedrijfsprocessen en daarmee op de kosten van de activiteiten van ASML. Door de infrastructuur efficiënt en effectief in te richten kan ASML de kosten verlagen en daarmee de marge verhogen.