Hoe zorg je als manager voor de juiste faciliteiten op de werkvloer?

Als manager heb je natuurlijk een hele hoop taken. Zo ben je verantwoordelijk voor de productiviteit van het team, maar ook voor de faciliteiten zodat er een prettiger werkomgeving is waar de werknemers kunnen werken. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat eenvoudige dingen zoals een goed bureau en een verstelbare stoel ontzettend belangrijk zijn. Ook zaken zoals koffie, sfeer in het kantoor zelf en tal van andere zaken zijn belangrijk. Niet voor niets zien we daarom ook steeds vaker dat veel bedrijven een soort huiskamergevoel creëren, zodat werknemers zich er thuis kunnen voelen. Om ervoor te zorgen dat jij hier aan bij kunt dragen, hebben we een aantal tips voor je. Natuurlijk snappen we dat je (deels) afhankelijk bent van andere mensen, zoals bijvoorbeeld de directeur, maar kun je je er wel hard voor maken.

Vraag feedback aan je medewerkers

Zit je niet bij de rest van het team in hetzelfde kantoor, dan is de kans groot dat je niet alles meekrijgt. Het is daarom belangrijk om regelmatig om feedback te vragen. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn zoals bij het koffiezetapparaat vragen of de stoelen nog wel goed zijn of ze goed overweg kunnen met het systeem en tal van andere zaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze vinden dat het systeem vrij traag is. Aan jou de taak om te kijken waar dit aan ligt. Handig is het dan om bijvoorbeeld te kiezen voor het uitbesteden van het beheer en onderhoud van je Microsoft Windows server van het bedrijf in plaats van dat de IT afdeling dit zelf doet. Dit hoeft namelijk niet te zijn omdat ze het niet goed doen, maar vaak meer omdat de kennis ontbreekt. Er is voor een werknemer namelijk niets zo vervelend als een systeem dat niet goed werkt.

Iedereen is anders

Wat vooral belangrijk is, is dat je er rekening mee houdt dat iedereen anders is. Dat houdt dus ook in dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is. Belangrijk is om per werknemer te kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat hij of zij op de juiste manier kan werken. Zo kan het zijn dat de een bijvoorbeeld rugklachten heeft en dus een aangepaste stoel nodig heeft, waar een ander bijvoorbeeld een andere muis nodig heeft omdat hij een RSI heeft. Ga daarom regelmatig het gesprek ook 1 op 1 met je werknemer aan, zodat je ze ook de mogelijkheid geeft dit in een vertrouwde omgeving te kunnen vertellen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat er ook bepaalde zaken zijn die ze liever niet aan de grote klok hangen. Aan jou als manager dus de taak om dit tijdig te signaleren en ook een cultuur te creëren waarin deze ruimte er is.

Zorg voor de juiste technologie

Hoe vaak zie je wel niet dat een bedrijf eigenlijk een paar jaar achter loopt. Daarbij hebben we het niet alleen over hardware, maar vooral ook over software. Veel pakketten die worden gebruikt zijn helemaal niet efficiënt, terwijl andere juist veel te uitgebreid zijn. Je kunt er dus veel beter voor kiezen om dit uit te besteden aan LicenseQ, zodat je niet alleen zeker weet dat alles op het gebied van software voor je wordt geregeld, maar er ook met je wordt meegedacht als het gaat om efficiënt werken.