Thomas Erikson

Thomas Erikson is een Zweedse gedragsdeskundige en auteur die vooral bekend staat om zijn werk over communicatie en gedragspsychologie. Hij heeft verschillende boeken geschreven over deze onderwerpen, waarbij zijn meest bekende werk waarschijnlijk het boek ‘Omgiven av idioter’ is, oftewel ‘Omringd door idioten’ in het Nederlands. In dit boek en in zijn andere werken gebruikt Erikson vaak het DISC-model, een theorie over persoonlijkheidstypen, om te verklaren hoe verschillende soorten mensen communiceren en interacteren.

Het DISC-model deelt mensen in vier hoofdpersoonlijkheidstypen in: dominant (D), invloedrijk (I), stabiel (S), en consciëntieus (C). Erikson’s boeken zijn populair geworden vanwege hun toegankelijke manier van het bespreken van deze complexe psychologische concepten en het praktische advies dat hij biedt voor het verbeteren van persoonlijke en professionele relaties.

Hoewel Erikson’s boeken breed gelezen en gebruikt worden, hebben sommige professionals in de psychologie kritiek op de wetenschappelijke nauwkeurigheid en de vereenvoudiging van complexe persoonlijkheidstheorieën in zijn werk. Desondanks blijft zijn bijdrage aan het populair maken van psychologische concepten aanzienlijk.