Charles Handy

 

Charles Handy is een bekende Britse schrijver en denker op het gebied van organisatiecultuur en management. Hij werd geboren in 1932 in Ierland en studeerde filosofie, politiek en economie aan de Universiteit van Oxford. Na zijn afstuderen werkte hij voor Shell en later als hoogleraar aan de London Business School.

Charles Handy was een hoogleraar aan de London Business School van 1972 tot 1981. Hij was één van de oprichters van de School en heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de School tot een toonaangevend instituut op het gebied van managementonderwijs en -onderzoek.

Als hoogleraar aan de London Business School was Handy actief betrokken bij het ontwikkelen van cursussen en programma’s op het gebied van management en organisatie. Hij was ook een van de oprichters van het Sloan Fellowship Program, een prestigieus managementprogramma voor ervaren leiders.

Handy’s onderzoek aan de London Business School richtte zich voornamelijk op de rol van management in organisaties en de relatie tussen organisatiecultuur en prestaties. Hij heeft hierover verschillende boeken en artikelen geschreven, waaronder zijn bekendste werk ‘Understanding Organizations’, dat nog steeds als een van de belangrijkste boeken op het gebied van organisatiecultuur wordt beschouwd.

Als hoogleraar stond Handy bekend om zijn vermogen om complexe ideeën op een toegankelijke manier uit te leggen en om studenten te inspireren en te motiveren. Hij was een populaire docent en mentor voor vele generaties van managers en leiders.

Na zijn vertrek bij de London Business School bleef Handy actief betrokken bij het managementonderwijs en -onderzoek, en bleef hij zijn ideeën en inzichten delen via boeken, lezingen en advieswerk voor organisaties over de hele wereld.

Handy is vooral bekend geworden door zijn werk op het gebied van organisatiecultuur, waarbij hij een aantal invloedrijke modellen en concepten heeft ontwikkeld. Eén van deze modellen is de cultuurtypologieën, ook wel bekend als het Handy-model.