Betere opleiding, betere manager?

 

Wordt u een betere manager als u een managementopleiding aan een prestigieuze universiteit heeft genoten? Volgens onderzoekers van de University of New Hampshire, de University of Colorado en Georgia State University is het antwoord op deze vraag NEE.

Ook worden managers en directeuren met een prestigieus diploma niet minder snel ontslagen na slechte prestaties.

Opvolger

De onderzoekers keken of er een verband was tussen opleiding, ontslag en prestaties, en of de opleiding een rol spelt bij het selectieproces. Opvallend is dat opleiding geen grote rol speelt bij het besluit een slecht presterende manager de laan uit te sturen, maar wel bij de keuze van diens opvolger. Vaak heeft de opvolger een gelijkwaardige of betere opleiding dan zijn of haar voorganger.
 

Geen verschil

Het lijkt erop dat een nieuwe CEO met tenminste een MBA op korte termijn inderdaad beter presteert maar op de lange termijn maakt de opleiding van de manager of directeur weinig verschil meer. Het wel of niet hebben genoten van een speciale managementopleiding lijkt dus geen voorspellende waarde te hebben van de uiteindelijke prestaties.

Selectiecriterium 

Toch is het diploma vaak een van de belangrijkste selectiecriteria, simpelweg omdat ondernemingen zo weinig andere meetbare criteria kunnen hanteren. Bij twee verder gelijkwaardige kandidaten kan de opleiding dus zeker de doorslaggevende factor zijn.

Bron: management-issues.nl en managersonline.nl

Datum: 30 september 2010